Kimmo Takanen, Parisuhteen tunnelukot, avaimia toimivaan rakkauteen, WSOY 2019

Suoruus ja puhuminen tärkeää

Parisuhteen onnistuminen on monen asian summa

Kimmo Takanen: Parisuhteen tunnelukot, Avaimia toimivaan rakkauteen, WSOY Kustannus, 2019

Uskon, että kaikkein tyytyväisimpiä parisuhteeseensa ovat ne pariskunnat, jotka osaavat parhaiten yhdessä käsitellä tyytymättömyytensä parisuhteeseen.”

Alamme elää parisuhteessa selvitäksemme samalla tavalla kuin opimme lapsuudessa selviämään vanhempiemme ja heidän aiheuttamiensa ikävien tunteiden kanssa.”

Kaltoin kohtelun tunnelukko voi tehdä tasavertaisesta parisuhteesta lähes mahdottoman, koska luottamusta, jonka päälle sitä voisi rakentaa, ei yksinkertaisesti synny, ellei tunnelukkoa pyritä avaamaan.”

Niin se on, että lapsuus tulee usein mukaan parisuhteeseen tavalla tai toisella. Sen takia kipuillaan ja ollaan mustasukkaisia puolisolle. Joskus myös kumppaneiden edelliset pari- tai rakkaussuhteet voivat tehdä keitoksesta todella pahanmakuisen.

Puhua pitäisi, mutta mitenkäs puhut, kun on niitä suvun mustia salaisuuksiakin ja omia hairahduksia. Jos turvaudutaan vielä parisuhteen aikana epärehellisyyteen,  pikaystäviin tai -rakkauksiin, voi lopullinen tulehtuminen olla lähellä. Tilanteen siirtää uudelle ja huonommalle levelille, jos aletaan käytellä fyysistä ja henkistä väkivaltaa.

Kimmo Takanen on kirjoittanut tunnelukoista ennenkin. Takasella on teemoihin liittyvät nettisivusto ja hän on toiminut myös skeematerapian kouluttajana. Kirjassa on tietysti tämäntyylisten kirjojen tapaan myös harjoituksia ja työmenetelmiä.

Joskus tuntuu että selkeä ja suora puhuminen on ainoa keino joka auttaa täydellisesti. Jos piilottelee koko parisuhteen ajan mielensä avaamattomia rikkapusseja, niin homma menee helposti elämänikäiseksi kärsimykseksi. Siinä on se paha puoli, että samalla pitäisi puuttua ns. sovittuihin salaisuuksiin, joita ei voi paljastella edes puolisolle. Niitä kun suomalaisilla riittää.

Hyvä ja asiantunteva kirja, josta löytää paljon tärkeää opittavaa. Valheessa ei voi elää parisuhteessa. Valhe myrkyttää koko jutun. Suora puhuminen ja yhdessä avautuminen kannattaa kaikesta huolimatta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen