Kimmo Taskinen: Suomen luonnon lumo, Tammi Kustannus

Oletko kokeillut metsäsamoilua

Kaunis kirja luonnon ihmeistä

Kimmo Taskinen: Suomen luonnon lumo, Tammi Kustannus

Kimmo Taskinen on toiminut Helsingin Sanomien valokuvaajana ja kuvatoimittajana. Häneltä on ilmestynyt myös sarjakuvia ja kirjoja, työryhmän kanssa tai parityöskentelynä tehtyjä. Näitä ovat Kiehtovat linnat, Automuotoilun helmet, Tyyliä teille, jne…

Tämä käsillä oleva kirja on kiva katsaus Suomen luonnon useisiin osa-alueisiin. Materiaalia ja tekstejä löytyy aina karhusta kotkaan ja leppäkertusta graniittiin. Toteutuksessa on pinnallisen turistikirjan makua, mutta hellyttävää ja teknisesti taitavaa kuvamatariaalia on mukana maukas annos. Teksteissä on jopa japaninkielinen osuus, englannista ja saksasta puhumattakaan.

On soma kirja pistää käteen vaikka ulkomaalaiselle kesävieraalle. Särmäisyyttä ei ole hivenen vertaa, kaikki on kaunista ja ihanaa, mutta tässä genressä vaaditaan tiettyjä postikorttiefektejä ja siloiteltua verbalistiikkaa.

…” Kautta sukupolvien olemme halunneet oppia lisää ympäristöstämme. Marjojen, sienien ja riistan hyödyntäminen ruokapöydässä ei ole enää elinehto, mutta sekin elämän osa-alue kiinnostaa monia. Perinteinen ruokakulttuurimme perustuukin monella tapaa puhtaisiin kotimaisiin raaka-aineisiin.”…

Että mitä. Kaunis kirja on kyseessä. Ei ole kysymys varsinaisesta rankattavasta tietokirjasta vaan pintahuiskaisusta maailman parhaan maan luontoefekteihin. Toivottavasti taas uusia ja tosi rikkaita turisteja ajautuu haaviin tämänkin teoksen avulla.

Minulle, susirajan pojalle, luonto ja elämä näyttivät kaikki särmänsä. Samaa on jatkunut jopa eläkeikään asti. Tuli lapsena itkettyä ahdistuksia männynrunkoa vasten ja painettua jo kymmenvuotiaana maatöissä joskus 24 – tuntisia päiviä.

Siinä oppi työnteon ja syvemmän luontosuhteen. Savottaa tuli tehtyä hevospelissä ja nähtyä höyryävät hevoset yliraskaassa tukkilastissa ponnistamassa syvässä hangessa. Luonto kuitenkin myös hoiti lastaan ja tekee niin vieläkin kun kuljen kaupunkilaisena kameran ja melkoisen pitkän ammattilaisputken kanssa metsän peitossa. Eivät riitä tavalliset polut. Ytimeen pitää päästä, niin henkisesti kuin fyysisesti.

Siitä susirajan poika nauttii.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen