Kivimutka ja laukaus pimeässä

Kivimutka ja kumppanit

Veirto irrottelee huumorilla

Kalle Veirto: Kivimutka ja laukaus pimeässä, Karisto 2017

Viides Kivimutka-sarjan kirja on tarkoitettu vähän varttuneemmille pojille. Seikkailut moottoripyöräkerhon kanssa avainnipun takia, johtavat jopa pojan siskon kaappaamiseen. Mutta tietysti pojat yrittävät selvittää asian omin keinoin, joka savupommien ja kumiluotien avulla.

Muistan hyvin Veirron avauskirjat, joissa oli veikeää huumoria ja osuvaa tilannekomiikkaa. Kivimutka-sarjassa huumori jää vähemmälle, joskin pilkahtelee kivasti tapahtumien lomassa.

Veirto on tehnyt taitoltaankin lukijaystävällisen seikkailun, jossa tullaan tekemisiin jopa rahanväärentäjien kanssa. Luulisin, että kirja löytää tapansa mukaan lukijansa ja kiehtoo seikkailuikäisiä poikia.

…Mä olin todistanut omin silmin ja korvin, kuinka Mato uunotti jengin kanssa myöhemmin riitaantunutta Törhöstä ja Kolan palveluksessa olleita rakennusmiehiä Lahden jäähallin työmaalla. Se oli se juttu, jossa me todistettiin, ettei isäukko ollut syyllinen parakkiluokan katoamiseen kesken kesäisen Soccer – turnauksen.” …

Joskus tietysti tulee mieleen, että siirtyminen ns. ”kovan linjan” seikkailuihin rimmaa vähän huonosti veirto-huumoriin ja kirjat lähenevät, jo nykyisiin kovaksikeitettyihin aikuisdekkareihin sopivaa materiaalia. Mutta sellaisia ne pojat ovat, tykkäävät enemmän pyssyjen ja pommien paukuttelusta kuin televisioilloista Pikku Kakkosen seurassa.

Kalle Veirto ( s. 1961) on suomalainen toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut kirjoja nuorille ja aikuisille. Veirto on koulutukseltaan hum. kand ja häneltä on ilmestynyt 25 kirjaa, pääasiassa poikakirjoja. Siirtyminen ns. kovemman seikkailun pariin ei välttämättä ole hyvä asia, tosin näillä nuortenkirjamarkkinoillakin, joskus kustannuskysymys.

Jouko Varonen

 

 

 

Vastaa