Koiramäen Suomen historia, Tassut tömisemään Ryhmä Hau

Ryhmä Hau ja Koiramäen porukka

Koirahistoriaa ja hau-korista

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia, Otava 2017

Tassut tömisemään!, Ryhmä hau, Sanoma Media Finland 2017

Mielenkiintoni kohdistui ensiksi tietysti Koiramäen historia – teokseen. Siinä on käyty läpi Suomen vaiheet aina uskonpuhdistuksesta Suomen sotaan. Pidin kirjaa todelle selkeästi kirjoitettuna ja tietysti kuvakieli myötäili tapahtumia todella monivivahteisena. Kunnas on tehnyt todella ison työn ”kääntäessään” Suomen historian lasten ”kielelle”. Kuvissa on niin paljon huumoria, että nuijasota ja Suomen sotakin tulevat kuvatuiksi lasten tasolta ja tietysti koirahahmoja käyttäen.

Ei ole aivan helppo asia kääntää maamme historiallisia vaiheita selkolukuiseen muotoon. Kunnas on lisäksi tehnyt monenmoisia aikaspiraaleita ja janoja, joiden avulla historian kulku vuosissa tulee esitetyksi.

Hieman vaikeatajuiseksi ja puisevaksi esitys kuitenkin jää, sillä lapsille tuskin kaikki Ruotsin kuninkaat ja uskonpuhdistuksen vaiheet kuuluvat. Lapset ehkä etsisivät mieluusti tästäkin kirjasta vain niitä pölypeikkoja ja viis veisaisivat historian kulusta.

Ryhmä Haun seikkailuissa on sensijaan paljon lapsenmieltä. Kirja sisältää kaksi tarinaa, joista ensimmäisessä koirat etsivät, mitäpäs muuta kuin luita. Mutta kyseessä eivät ole mitkä hyvänsä puruluut, vaan dinosaurusten jäännökset. Ja löytyyhn sieltä kaivaukselta kaksi dinosauruksen munaa, joista näkyy mikroskoopilla myös sisältö, dinovauva. Mutta sitten yksi koirista kyllästyy kaivuupuuhiin ja nukahtaa. Efektiiviseen unimaailmaan tulevat mukaan ihan oikeat dinosaurukset.

Toinen tarina kertoo koirien urhoollisesta koripallo-ottelussa ja arvata sopii, miten jännittävässä matsissa lopulta käy.

Koira on lapsille sopiva samaistumisen kohde. Siksi sopiikin hyvin, että koirat ovat lastenkirjan sankareita. Suomen historia ei mielestäni oikein taivu pikkulasten kirjaksi.

Jouko Varonen