Komennusmiehet, Arktinen Banaani 2018

Komennusmiesten arkea

Kivoja sarjakuvakertomuksia

Komennusmiehet, Teräsmiehet maailmalla – tositarinoita työelämästä, Kuvittanut Kari A. Sihvonen, Arktinen Banaani Kustannus 2018

Komennusmiehet ovat miehiä ja naisia joilla ei ole vakituista työntekopaikkaa. Tyypillisesti komennukset liittyvät esimerkiksi rakennusprojekteihin ja huoltoseisokkeihin, joihin ei paikallisesti ole saatavilla riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa. ”

Kirjoituskilpailun tuloksena syntynyt kirja sisältää kivoja pikku juttuja, jotka on yhdistelty sekä kuvakielen, että kertojanäänen avulla koko kirjan tarinaksi.

Teoksen sarjakuvatoteutus on sekä taitoltaan, että verbaalisti onnistunut lähestyen jopa selkokielistä esitystapaa. Joskus perhe kipuilee, kun lapset eivät tunne isää tämän tultua vuosia kestäneeltä komennukselta. Toisen kerran työpaikalle ilmestyy ammattitaidoton ”ammattimies” joka on saanut pestin hyvänä huuliveikkona. Hitsaussauma on tietysti kuin juosten kustua. Lopulta koittaa jutuniskijälle totuuden hetki ja oikeille ammattimiehille jälkien korjaamisen paikka.

Kun parakissa asuvien miesten yörauhaa häiritsee innokas kukko, joka kiekuu nonstoppina, päättävät miehet juottaa sen humalaan pullanpaloihin lisätyllä viinalla. Ja kas kummaa, aamulla kukosta ei pääse kuin pieniä pihahduksia. Kun kukon krapula on ohi, päättävät miehet toistaa käsittelyn tarvittaessa.

Naisiakin komennusmiehet tarvitsevat, jos ei muuhun niin topless-ruuanlaittajina. Niistä muista asioista puhutaan hienotunteisesti rivien välissä mikä onkin oiva ratkaisu tällaiselle siistille kirjalle.

Tykkäsin kirjasta. Kun laitoin saunan lämpenemään aloittaessani kirjan lukemista, niin kiuas oli jo kylmä, kun pääsin takakanteen asti. Harvinaisen selkeä opus anniltaan. Repliikit on minimoitu napakoiksi ja kuvat ovat suurikokoisia ja ammattimiehen kynästä selvästi lähteneitä, joskin toistoisia.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen