Konfliktit kouluissa

Koulussa sattuu ja tapahtuu

Laki on häirikön puolella

Sami Mahkonen: Konfliktit kouluissa, Edita 2017

Kirjan kirjoittaja on oikeustieteen tohtori. Sami Mahkonen on toiminut päivähoidon, opetustoimen, terveydenhuollon ja sosiaalitoimen ammattihenkilöiden kouluttajana eri puolella Suomea. Hän on julkaissut muitakin teoksia edellä mainittuihin aihepiireihin liittyen.

Itselleni tuli mieleen entisajan koulu, joka oli ns. ”hyvä koulu” ja oppilaille pidettiin kuria ja järjestystä joskus fyysisinkin rangaistuksin. Opettajana olen joutunut toteamaan, että koulu on luisunut alamäkeen, niin kurin pidossa kuin oikeuskäytännöissä. Alle viisitoistavuotiaat koltiaiset rehentelevät nykyisin koskemattomuuden nimiin ja sillä, että he ovat alaikäisiä eikä heitä voida rangaista.

Lueskelin Mahkosen kirjasta esimerkkitapauksia, kuten koulupinnarin tarinan, joka jatkoi pinnaamista vuosikaudet. Kun vanhempia yritettiin saada vastuuseen, nämä eivät tulleet tapaamisiin eivätkä vastaneet viesteihin. Kun asiassa siirryttiin oikeustoimiin, niin vanhemmat taisivat saada kolmenkymmenen euron sakot koko revohkasta, ja sillä siisti.

Opettaja otti häiritsevästi käyttäytyvältä oppilaalta kännykän pois ja vei sen opettajainhuoneeseen. Sattui kuitenkin niin ikävästi, että opettaja sairastui kesken koulupäivän ja toiset opettajat eivät tienneet missä kännykkä on. Opettajan pelasti raastuvalta, jolla vanhemmat uhkasivat se, että toinen opettaja vei pojan kännykän hänen kotiinsa anteeksipyynnön kera.

Yleensä näyttää siltä, että lainsäädäntö suosii koulukiusaamista ja henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Jos sitten mennään rehtorin ja opettajan tulehtuneisiin suhteisiin, niin henkinen väkivalta opettajaa kohtaan sai ainakin minun koulussani siunauksen jopa koulutoimen johdolta ja työterveydeltä, puhumattakaan työsuojelusta.

Ennen vanhaan kuri pysyi ja vaikka minunkin opettajani oli pikakoulutuksen saanut jalkapuoli mies, riitti häneltä pelkkä katse hiljentämään koululuokan. Lainsäätäjät liittyvät siihen kuoroon, jolle koulu on laiskottelijoiden ja häiriköiden tyyssija.

Jouko Varonen

 

 

 

Vastaa