Korkeajännitys, Vaara vaanii vuoristossa, Egmont Kustannus 2018

Miehisten miesten sotaseikkailuja

Pyreneitten vuoristosta ilmojen teille

Korkeajännitys, Vaara vaanii vuoristossa, Egmont-kustannus 2018

Korkeajännitys eli ”Korkkari” on saavuttanut jo yli 70 vuoden iän maassamme. Aluksi sarjakuvalehden aiheina olivat myös salapoliisi- , tieteis-, agentti- ja muut seikkailupitoiset jutut. 1960 – luvulla alettiin korkkarissa julkaista vain sotasarjakuvia.

Suomalaisaiheisia korkeajännityslehtiä on myös ilmestynyt paljon. Niitä ovat esim. Suomen sotien korkeajännitys – Suomi taistelee, Suomen kansalaissodan valkoinen ja punainen korkeajännitys, Vänrikki Stoolin korkkari, Vaaran vuosien korkeajännitys, Rintamalottien korkeajännitys, Kieltolain korkeajännitys, Rauhanturvaajien korkeajännitys, Suomen ilmasodan korkeajännitys jne…

Korkkareille on tunnusomaista efektiivinen ilmaisu niin kuvin kuin tekstein. Miehet ja aikuistuvat pojat tykkäsivät ainakin omassa nuoruudessani näistä, vaikka sodan ihannointi kuuluikin myös lehden maneereihin. Jokunen sotakirja, joka käsittelee sodan mielenterveydellisiä puolia ja sotilaskarkuruutta, on sattunut käsiini myös, mutta niistä asioista eivät tosi miehet puhu. Kovat jätkät eivät tarvitse kriisiapua.

Korkeajännitykset olivat nuoruudessa lempilukemistoani mm. Aku Ankan ohella. Murrosikäinen poika sai niistä vastinetta miestymisen tuntoihinsa. Sama se lienee nykyisinkin. On muuten tainnut ilmestyä myös korkkarityyppinen sarjakuvakirja Ruokolahden sankarista Simo Häyhästäkin, tarkka-ampujasta jolla oli yli 500 varmaa ”kaatoa”.

Tämä neljän tarinan kooste sisältää jutut Pyreneitten vuoristosta, ( pakoreitti monille Espanjan sisällissodassa taistelleille), Saksalaisten salamasotaan Ranskassa yhdistetyn aarresäkkijutun, tarinan luutnantti Frank Templestä, laivaston omaperäisestä pomosta ja lentokonejutun korkealle lentävästä Junkersista. ( Se oli kova haaste brittikoneille Pohjois-Afrikan taivaalla).

Siinäpä se ilta vierähti pikkutunneille korkkaria lukiessa. Toivottavasti eivät junkersit ja salamasodat tule uniin kun tästä sonnustaudun yöpuulle.

Jouko Varonen

(SARV:n jäsen)