Kotikonsteilla terveeksi, Valitut Palat 2019

Ruoka-aineiden lääkitsevät tehot

Vanhan kansan viisauksista tulevaisuuteen

Kotikonsteilla terveeksi, 750 keittiön kaapista löytyvää parannuskeinoa, Valitut Palat 2019

Olipa minulla nuorena miehenä useita angiinajaksoja joka vuosi. Rovastiystäväni innostui oitis auttelemaan, kun kerroin vaivastani: – Keität maidossa pilkottuja valkosipulin kynsiä. Sitten siilailet valkosipulit pois ja lisäät liemeen hunajaa. Nappaat aina pari-kolme ruokalusikallista tätä keitosta ja kohta helpottaa.

Kun hammassärky vaivasi, neuvoi kämppäkaveri yliopistossa, että polta poika yksi tupakka, vaikka et tupakkamies olekaan. No, tupsuttelin tietysti poskisavuja niin kuin neuvottiin.

Anoppini uskoi valmariiniin ja jekovit-suklaaseen.

Isäukko meni viikoksi uunin päälle vetelemään unia, kun fyysinen ja psyykkinen kantti alkoi kääntyä labiiliksi.

No, mutta asiaan. Tämä kirja neuvoo monipuolisesti mitkä ruoka-aineet on muistettava, että tulee vastustuskykyä, tai peräti täsmähoito johonkin vaivaan.

Aloekasvi puree hiertymiin, haavan hoitoon ja ihon kosteuttamiseen. Ahdistukseen auttavat jopa murot, kuten tietysti myös poistuminen lepäämään. Kahvin juontia pitäisi rajoittaa, sillä kofeiini aiheuttaa hermostuneisuutta. Omenesiiderietikka auttaa hilseilyyn. Kiusallinen huuliherpes hoituu punaviinin jämillä, joita sivellään oirehtivaan paikkaan. Helpompi keino herpeksen puhkeamista ehkäisemään on kostea teepussi, jonka annetaan olla iholla kymmenen minuuttia vähän sormella painellen.

Kyllä tämä kirja antaa muitakin vinkkejä ja kotikonsteja kuin ruoka-aineet. Onhan se hyvä tietää, että homma hoituu kotona, eikä tarvitse lähteä jonottamaan terveyskeskukseen mahdollista lääkäriaikaa.

Teos piti laittaa Parhaat niksit-kirjan kanssa ihan tärkeiden kotikirjojen hyllyyn. Kukaties saan sen avulla ihan gurun ja tohtoriaatin maineen. Lienee niin, että perimätieto ja vuosikymmenten kuluessa hyviksi koetut vinkit ovat usein ihan toimivia. Ihminen kun on niin mutkallinen ja yksilöllinen luomus, että toiselle auttaa toinen tapa tai lääke ja toiselle joku muu, jopa ruoka-aineiden valikoiminen sopiviksi. Hellyys ja läheisyyden lämpö lienevät kuitenkin kotilääkkeistä ykköskategoriaa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen