Karttakirja lasten mieleen
Kuvasymbolit ja havainnolliset värit
Koululaisen suuri karttakirja, Readme.fi 2018
Ennen vanhaan koululaisilla oli visuaalisesti paljon köyhemmät karttakirjat. Nyt maanosat on esitelty myös karttaan sijoitetuin kuvin, joista selviävät kunkin maan tärkeimmät kulttuuri- ja luontokohteet, nähtävyydet, jne…
Suomen kohdalla näyttää olevan Helsingin tuomiokirkkoa, Olavinlinnaa, ralliautoa maininnalla, että suomalaiset ovat maailman parhaita rallikuskeja. Tampereella on ”jostakin syystä” jääkiekkoilijan kuva. Metsäteollisuuskin on muistettu tukkipinonkuvalla metsä-suomen kohdalla. Lappia koristaa saamelaismies poronsa ja pulkkansa kanssa. Hirvikin on esillä Suomelle tärkeänä eläimenä.
Kirjassa riittää lapsille katselemista, joskin paljon on myös jätetty puuttumaan, kun kuvasymbolit nousevat tärkeimpään rooliin. Kaupungeista on mainittu Oulu, Vaasa, Tampere, Turku, Espoo ja Helsinki. Rovaniemelle ei ole ollut tilaa tai muille kaupungeille. Jostakin syystä Pohjois-Euroopan maiden kohdalla on punainen puhekupla, jossa lukee ” Hei!” kunkin maan kielellä.
Suomen kohdalla on päässyt kuvaesittelyyn myös perinteinen sauna ja vaasalainen sotalaiva.
Varmaan tällainen kirja sopisi koulun kirjastoon oheislukemistoksi, mikäli opiskeluun olisi tarjolla tarkempia karttoja. Itse tykkäsin kirjan visuaalisesta ilmeestä ja kuvasymboleista. Kirjan mukana on suuri juliste ”maailmankartta”, joka voi olla tietysti hyvä kokonaiskuvan luomiseksi. Muistuu mieleen lapsuuden aikainen koulukartta, joka oli telineessä luokan edessä. Siinä sitä riitti pähkäilemistä, kun opettaja käski näyttämään esim. Oulujokea. Onneksi paripulpetissa istui vieressä mukava ja fiksu tyttö, joka näytti pienestä karttakirjasta minulle kyseisen joen ennen taululle menoa.
Jouko Varonen