Kuka murhasi Roland Barthesin?

Kielen seitsemäs funktio

Faktaa vai fiktiota?

Laurent Binet: Kuka murhasi Roland Barthesin? Gummerus 2017

Francois Mitterrand pyrkii Ranskan presidentiksi. Hän on saanut vihiä, että Roland Barthesilla on käsikirjoitus, joka avaa kielen seitsemännen funktion, jonka avulla puhuja saa kuulijat valtaansa.

Barthes on tullut lounaalta Mitterrandin luota, kun sattuu onnettomuus. Barthes jää pakettiauton alle ja kuolee myöhemmin sairaalassa. Ikuiseksi arvoitukseksi jää, oliko onnettomuus salamurha.

Binet yhdistää romaaniinsa koko Ranskan älymystön omilla nimillään ja tietysti tällainen kirja kiinnostaa kansaa, olipa sitten faktaa tai fiktiota. Barthesiin lisätään ominaisuuksia, jotka palvelevat romaanin rakenteita, tosia tai keksittyjä:

Kyllä, hän tapasi Roland Barthesin muutama päivä sitten. Ei, heillä ei oikeastaan ollus seksisuhdetta. Barthes kutsui sitä ”veneilyksi”. Mutta hän ei ollut kovin aktiivinen. Pikemminkin sentimentaalinen. Tarjosi Hamedille munakkaan La Coupolessa ja halusi sen jälkeen viedä hänet piianhuoneeseensa. … Ennen kuin he erosivat, Barthes oli kysynyt: – Mitä sinä tekisit jos olisit maailman valtias? Gigolo oli vastannus, että hän kumoaisi kaikki lait. Barthes oli sanonut: – Kieliopinkin?”

Kirja on herättänyt paljon keskustelua, ei vähiten ranskan älykköjen keskuudessa. Joku on jopa pitänyt kirjaa ”todempana” kuin tavallista elämää. Itseäni kiinnosti romaanin kevyt älyllisyys, joskin joskus tunsin väsyttävää tunnetta ja mieli teki laittaa teos syrjään vähäksi aikaa, lukea vähän ”helpompaa” välillä.

Harvoin dekkariin yhdistetään todellisuuden henkilöitä ja alkuasetelmakin on mieltä kutkuttava, siis todellinen. Barthes todella kuoli liikenneonnettomuuden seurauksena. Totta oli myös se, että Mitterrandista tuli presidentti. Saiko hän puheeseensa mukaan sellaista salaista voimaa, joka olisi perua Barthesin käsikirjoituksesta, joka katosi mystisesti? Tämä jää ikuiseksi arvoitukseksi.

Jouko Varonen