Kulissi Jorma Eerik Jukkala

Koulukriisejä

Trilleri kouluelämästä

Jorma Erik Jukkala: Kulissi, Reuna kustannus 2017

Ahdistus Stefanin sisällä kasvoi ja puristi rintaa. Tapahtuneet asiat oli jälleen saatava kirjoitetuksi. Se tuottaisi tuskaa, mutta sen jälkeen apua löytyisi maailmasta, jossa hän muuttuisi Avengeriksi. Siellä hän tapaisi Nemen, Neme lohduttaisi häntä ja antaisi voimia kestää.”

Nuori poika on hurahtanut tietokoneisiin ja virtuaalimaailmoihin. Samalla hänestä kehittyy kelpo nörtti. Hänen pelinimensä on Avenger ja hänen paras pelikaverinsa on Neme, joka osoittautuu saman luokan vastenmieliseksi tytöksi.

Kouluavustaja käppäilee pihalla ja seurailee sitä, miten oppilat istuvat ja peukaloivat kännyköitään. Ennen pihalla oli vilkasta hyörinää. Nyt kännykät ovat vieneet kaiken mielenkiinnon.

Mutta sitten koulussa alkaa tapahtua. Paikkoja on sotkettu ja sotkuihin ulostettu. Häiriöt seuraavat toistaan ja kohta poliiseilla on selvitettävänään melkoinen pulma, kun hommassa alkaa olla tunnusmerkkejä tulevasta suuremmasta katastrofista.

Jukkala kuvaa koulun arkea hyvin todentuntuisesti, senkin että häiriöistä ilmoituksen poliisille tehnyt joutuu itse syytetyn penkille, kun juttu olisi rehtorin mielestä pitänyt säilyttää koulun sisäisenä.

Muistui mieleen oman kouluni rehtori, joka harrasti väkivaltaa oppilaita kohtaan. Kun opettaja teki rehtorista ilmoituksen ilmoittaja hiillostettiin koulutoimenjohtajan ja rehtorin toimesta pois virastaan, koska eihän nyt sovi, että rehtorista tehdään ilmianto ja pilataan koulun maine.

Tykkäsin kirjan käsittelystä, joka muotoutuu melkoiseksi jännityspaketiksi. Erityisesti huomasin, että kirjoittaja on luultavasti tehnyt kauan työtä koulussa, niin uskottavasti hän kertoo nuorten pään sisäisistä asioista ja koulun kriiseistä. Sekin tulee selvitetyksi, että nörtin häiriökäyttäytyminen johtuu isästä, joka on lievästi sanottuna psyykkisesti sairas kotityranni. Kirja on mainio kannanotto kouluelämään vaikuttavista ristipaineista ja laajenee jännityskertomukseksi.

Jouko Varonen