Kultainen legenda, Like Kustannus

Pakistanilainen kurimus

Selkeää kerrontaa vaikeista kohtaloista

Nadeem Aslam: Kultainen legenda, Like 2019

Olen itsekseni tuuminut, että Vepaa vapaasti lainatakseni, jokainen ihminen on laulun arvoinen, kunhan vain löytää hänen sisimpänsä. Sieltä kumpuaa useita kertomuksia. Koskettavia ja raakoja kohtaloita, mutta usein niitä sävyttää myös kaunis rakkaus, joka vaikeissa olosuhteissa näyttäytyy parhaassa vahvuudessaan.

Nadeem Aslam ( s. 1966), pakistanilaissyntyinen brittikirjailija, on monet kohtalot kokenut ja elämältä oppinut verbaalikyky. Teksti on monesti hienovireistä, enemmän raportoivaa kuin runollista.

Ja raportoitavaa riittää. Kuoleman vierailu henkilöiden lähipiirissä ja omaisten joukossa on enemmän kuin tavallista. Kristittyjä vainotaan. Muslimit kähinöivät keskenään. Tapellaan. Tapetaan. Oikeus toteutuu harvoin.

Massaud ja Nargis ovat islaminuskoisia. He rakastavat idyllejä. Mutta totuus on, että rikkinäisessä maailmassa, etenkin Pakistanissa, idylli on mahdottomuus. Uskontojen välisen riitelyn ja vainon hillitseminen koituu joskus hyväuskoiselle kohtalokkaaksi.

Grace ja Lily pääsevät edellämainitun parin suojelukseen. He eivät kuitenkaan ole suojassa uskonnollisilta erimielisyyksiltä ja kohta väkivalta kouraisee heitäkin muslimien taholta. Syyttävä sormi osoittaa myös amerikkalaisiin.

Että mitä? Kuolemaa, väkivaltaa, juonittelua. Paha ei vähimmässäkään määrin saa palkkaansa. Lukukokemus on ahdistava ja paranoidinen. Mutta mukana seurailee onneksi rehellisen rakkauden säie, joka kestää mitä vain, vaikka pakistanilaisen kurimuksen. Kirjaa lueskelin iltapuhteena ja kuinka ollakaan, kohta ulkona alkoi jo valostua. Oli aika karistaa painajaiset ja totutella suomalaisen lintukodon elämään. Olkaamme onnellisia, me suomalaiset. Ristinmerkki pakistanilaisille, niin muslimeille kuin kristityille. Jospa idylli vielä löytyy.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen