Kultainen maaseutu, Suomen maaseudun kukoistuskausi 1920 – 1960

Upea tietoteos

Maaseudun monet kasvot viime vuosisadalla

Kultainen maaseutu, Suomen maaseudun kukoistuskausi 1920 – 1960, Valitut Palat Kustannus

Susirajalla lapsuuteni ja nuoruuteni eläneenä tiedän, että maalla ei ole aina niin ihanaa kuin luullaan. Pienessä kylässä on toki etunsa. Koulunjohtajana toimin mm. Kuhmon syrjäkylällä ja toden totta, opettajaa pidettiin kuin piispaa pappilassa ja koulu oli kylän sielu. Sitä yhteisöä en unohda ikinä.

Tämä kirja on upea ja autenttisesti kuvitettu Teos maaseudun elämästä aina vuosisadan alusta sodan kurimukseen ja nousukauteen. Siihen on mahtunut monta iloa ja monta katkeraa kyyneltä. Kirjan tekijä sanoo esipuuheessaan:

…” Tämä kirja haluaa kunnioittaa ”entisen” maaseudun kadonnutta maailmaa: heinäseipäiden, maitolaiturien ja kyläkauppojen aikakautta. Kultaista maaseutua.”…

Kirja käsittelee monipuolisesti maanviljelyn alkeellisenteknistä puolta, naisten raskasta työtaakkaa, pyykkipäiviä avannolla, pellonraivausta, heinätöitä, viljan korjuuta, metsätöitä ja niiden vähittäistä koneellistumista, talvisodan ja jatkosodan kurimusta, traktorien tuloa, karjanhoitoa, ylituotanto-ongelmia, maatalouspolitiikkaa, voivuoria, romanttista maalaisjoulua, jne…

Kuva-annista excellent ++. Ihan tuli niistäkin kyynel silmänurkkaan ja joskus vanha kunnon ”kylmä rinki” pepun ympärille, niiden ikävimpien muistojen takia.

Että mitä. Todella mahtavaa työtä ovat kirjan toimittajat ja etenkin kuvatoimittajat tehneet. Materiaalia on ollut tarpeeksi, niin että kokonaisuudesta on muodostunut vaikuttava dokumentti.

Kun toden sanon, lapsuus maalla, Pohjois-Karjalan susirajalla, tuo minulle joskus mieleen pohjattoman ahdistuksen. Helppoa ei ollut sodan jälkeen. Mutta mitäpä niitä särmiä tämmöiseen kirjaan laittamaan. Tarvitaan positiivista mieltä ja houkuttelevia kuvia maaseudusta, niin että etelän nuoretparit intoutuvat asuttamaan lapsineen autioita kyliä ja viljelemään luomu-puutarhojaan.

Kriitikonrenttu höpisköön omiaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen