Suomen historian kummallisuuksia
Historia on kiehtovaa
Kun Suomi hyökkäsi Ruotsiin – ja muita yllättäviä tapahtumia maamme menneisyydestä, Valitut Palat 2017
Keväällä 1598 Suomessa varustettiin kiivaasti laivastoa. Laivoilla oli määrä kuljettaa suomalaisten armeija länteen, Tukholman lähelle – ja vallata Ruotsin pääkaupunki.
Naantalin luostarin parhaat vuodet osuivat noin vuosiin 1460 – 1490. Sitä seuranneena aikana kulkutaudit ja katovuodet tekivät pahaa jälkeä. Luostarin kohtalon sinetöi kuningas Kustaa Vaasa joka alkoi takavarikoida luostarin maaomaisuutta kirkolle.
Ilmahyökkäys oli uudenlainen yllätys, jonka sodankäynnin kehittyminen oli tuonut tullessaan. Tämän yllätyksen joutuivat ensimmäisen maailmansodan aikana kokemaan myös ahvenanmaalaiset.
Sotien poikkeusolosuhteet tarjoavat hyvät edellytykset tartuntatautien leviämiselle. Yksi pahimmista taudeista oli pilkkukuume. Tuhoisin taudeista oli kurkkumätä. Mutta myös täi oli paha loinen jota vastaan julistettiin suuri täisota.
Lueskelin kirjaa mielenkiinnolla, sillä se kartoittaa kansakuntamme vaiheita myös niiltä osin, joista ei yleensä historiankirjoituksessa puhuta. Suomen historian suuri linja oli pysytteleminen ” maailman melskeiden” ulkopuolella. Kerta toisensa jälkeen Suomi on kuitenkin vedetty mukaan ulkovaltojen kriiseihin. Ja eristäytymiselläkin on oma hintansa, kuten suurista nälkävuosista tiedetään.
Kirja tarjoaa näkökulmia historian suuriin poliittisiin tapahtumiin. Niinpä käsitellyiksi tulevat valkoisen Suomen ja Saksan rauhansopimus, Mannerheimin puhe voitonparaatissa Helsingissä, keisari Nikolain vallasta luopuminen, Suomen julistaminen sotatilaan, jne…
Joulunpyhät olisi tietysti voinut käyttää muunkinlaisessa puuhassa, mutta tämän kirjan parissa aika kului kuin siivillä.
Jouko Varonen