Kuoleman laakso

Onkologin puheenvuoro

Hemminki pelkistää vaikeita asioita

Akseli Hemminki: Kuoleman laakso, Voiko syöpää hoitaa kokeellisilla menetelmillä?, Nomerta Kustannus 2016

Onkologi Akseli Hemminki esittää kirjassaan lääke-tieteellisten tutkimusten ja käytännön toimenpiteiden välistä ammottavaa kuilua. Hemminki tuumii, että syöpään kuolee Suomessa noin kolmasosa vakavasti sairastuneista. Kehittyvien syöpähoitojen ansiosta tilannetta voitaisiin jo helpottaa, mutta uusien hoitojen kokeilu ihmisillä voi johtaa helposti syytettyjen penkille. Sen Hemminkikin on kokenut.

Oman syöpäni hoidossakin on tultu tilanteeseen, jossa uusien, tosin hyväksyttyjen ja testattujen hoitojen saanti on vaikeaa, joskus jopa mahdotonta. Hemminki toteaakin, että esim. etäispesäkkeitä lähettänyt syöpä on yhäkin vaikea parantaa.

Kirja sopinee hyvin alan asiantuntijoille, joille Hemmingin käyttämä termistö on ammatin kautta tuttua. Silti kirjassa on paljon ns. populaariakin antia, mm. niissä kannanotoissa joissa onkolyyttisten virusten asiantuntija Hemminki paljastaa uusien hoitomuotojen herättämiä pelkoja ja ongelmia. Tiedemies Hemminki uskoo kuitenkin, että tulevaisuudessa syöpä on vielä parannettavissa.

Hemminki kertoo kirjassaan onkolyyttisten virusten kehittämisen näköaloista. Kirjassaan hän myös selittää, miksi lääkkeiden käyttöönotto on ollut luultua hitaampaa. Kirja on hyvä ja hyödyllinen. Erityisesti se on sopiva vaikkapa oppikirjaksi onkologian opiskelijoille. Tietysti kirjan yleispätevyyttä kyseenalaistaa sen tietty kiistakirjoitusluonne. Kirja puuttuu myös oikeudellisiin vaikeuksiin, kun valvovan viranomaisen mielestä kokeelliset syöpähoidot ovat laittomia lääketutkimuksia.

Jouko Varonen

Vastaa