Kurjet palaavat vielä, Johanna Hasu

Kaunis ja koskettava kirja

Suru on tunteista suurin

Johanna Hasu: Kurjet palaavat vielä, runoja, Reuna-kustannus 2018

Hasun runoja lukiessani tunsin kipua kurkunpäässä ja aistin jotakin tuttua, kyynel pyrki silmänurkkaan. Muistuivat mieleen erot ja menetykset, hiljaisen joukon kanssa seisomiset haudan ääressä, takeltelevan muistopuheen esittämiset saarnastuolista.

Hasun runot ovat kauniita ja koskettavia, joskin myös viiltävää surua välittäviä. Mutta jostakin kuuluu linnunlaulun säe, jostakin pilkahtaa auringonsäde, mutta vain muuttuakseen taas syysmyrskyksi. Viimein ihminen vapautuu laululle ja unohdukselle, joka ei koskaan ole lopullista, muuttuu vain rakkaiksi tai kipeiksi muistoiksi.

Hasun runokielen tehot tulevat usein taidolla käytetystä toistosta, joskus myös hivenen kliseisistä kielikuvista, joita on käytetty harkiten.

Pidin runoista ja luin ne useaan kertaan. Kirja on todellinen terapiakirja” sille, joka on kohdannut rakkaan ihmisen menetyksen. Ensin on vuorossa tarttuminen detaljeihin, joita voi löytyä läheisen jäämistöstä. Sitten tulee kiukku ja halu tuhota mennyt, antautua vihalle ja sille tunteelle, että hän antoi periksi liian aikaisin, ehkä juuri minun vuokseni.

Tällaisen kirjan kun saa käteensa, tuntee yhteenkuuluvuutta runojen tekijään. Kun itsekin on kokenut läheisten poismenon, voi tuntea samat tunteet uudelleen, saman katkeruuden, samat vähittäiset valonsäteet, laulun puhkeamiseen huulilta kuin varkain.

Eräänä aamuna sain lauluni takaisin

siinä se istui

keittiön pöydällä

kysyi, sopisiko tulla”…

Jouko Varonen