Kurkopari, Kimmo Miettinen, Like kustannus

Selkeää verbalistiikkaa

Spekulatiivinen jännityskirja

Kimmo Miettinen: Kurkopari, Like-kustannus 2018

– MC Motordead saattaa hyvinkin olla mister Elon surman takana, amerikkalainen huokaisi, kun oli kuullut viimeisimmät uutiset. – Ja Mc Bomber, tai oikeastaan pari omillaan toimivaa kokelasjäsentä, on Deadheadsin hakkaamisen takana. Siellä oli kuulemma pohjalla jotakin vanhoja skismoja, joihin yhdistyi täysin väärin kanavoitu halu tehdä vaikutus Helvetin Enkeleihin.”

Tulipahan sekin ”totuus” kuultua tätä kirjaa lukiessa, että veli venäläinenhän se oli John F. Kennedyn salamurhan takana.

Kirjassa vilahtelevat moottipyörämiehet ja tietysti Ukki, Iso Otto ja Pikku Otto. Tykkäsin Miettisen dialogista, henkilöskaalasta ja verbaalista tyylistä, joka joskus muistuttaa vaikka jerrycotton-tapaista retvakkuutta. Mutta parempi näin kuin jos oltaisiin haudanvakavia, vaikka joku on pudonnut katuun viidennestä kerroksesta ja tietysti ei nosta enää päätään – mitäpä sitä kuollut semmoista tekemään. Taitaapa olla moottoripyöräjengiläisten tekosia ja näyttää myös siltä, että tunnelma alkaa tiivistyä merkittävän valtiovierailun lähestyessä. Kunhan ei suunniteltaisi leeharveita arvokkaalle miehelle.

Jengien valtataistelua ja vähän viivähtelevää juonenkulkua on tässä verbalistiikaltaan makeassa, jopa varesmaisia antisankareita sisältävässä jutussa.

Kimmo Miettinen ( s. 1958) on kirjoittanut Helsingin alamaailmasta Sukuviha (2013) ja Valuvika (2014). Lisäksi kirjailijalta on ilmestynyt tietoteoksia ja romaaneja.

Pidin Miettisen tyylistä, joka on selkeää ja repliikit napsahtelevat hauskasti. Myös huumorimausteet ovat kohdallaan. Lienee Miettinen jännärinsä lukenut ja kaivanut oppia myös muista tämän genren teoksista. Joskus spekulointi alkaa jo vähän haukottaa, mutta loppua kohden tietysti alkaa veri roiskua ja miestä kellistyä.

Jouko Varonen