Valokuvataidetta
Juha Metsosta Jarmo Mäntykankaaseen
Värivalokuvia 1900 – luvun alkupuolelta
Minäkään en kaikkea usko Jarmo Mäntykangas
Suunnistettiin Jarmo Mäntykankaan valokuvanäyttelyyn Lappeenrannan Pihattoon. Ovensuussa tervehtivät meitä sävykkää luontokuvat, jotka antoivat oivaltaa, että valokuvaaja on ehkä myynyt osittain sielunsa luontokuvaukselle.
Näyttelyssä tapasimme Mäntykankaan ystävän Jukka Kososen, joka kertoi originellista taiteilijasta ja omien konstruktioiden rakentelijasta Mäntykankaasta. Näitä konstruktioita ovat esim. purjealus ja tykki.
Huomasin heti näyttelyyn tultuani, että pidän Mäntykankaan kuvataiteesta. Oma luontokuvaajan taustani vaikutti tietysti sympatioihin. Mäntykankaan töissä huomioin raikkaat värit ja taitavan sommittelun. Luontokuvat, kuten kahden pikkulinnun kohtaaminen ilmassa, eivät synny helposti.
Näyttelystä jäi hyvä mieli ja arveltiin suunnistaa vielä Lappeenrannan taidemuseoon katsomaan Juha Metson, muutamaa sarjaa korkeammalle sijoittuvan valokuvaajan retrospektiiviseen näyttelyyn.
Tunteella ja liikkeellä – Emotion in motion. Valokuvaaja Juha Metson retrospektiivi. Lappeenrannan taidemuseo.
Metson näyttelyn avaavat upeat otokset muusikoista ja artisteista. Jotenkin mieleen hiipi ajatus, että Metso on etsinyt dramaattisia kuvakulmia ja leppoisuus on kaukana näistä töistä. Sama linja jatkuu töissä, jotka sijoittuvat ulkomaisiin miljöihin. Kun pieni poika pitää pistoolia kädessään tai sotilas suutelee pientä lasta, on kuvassa vahva lataus, vain jotakin mainitakseni.
Myös Valamon munkin aurinkolaseista heijastuva ortodoksinen kirkko, on mahtava oivallus.
Jotenkin tunteeni jäivät käymistilaan, joka tietysti lienee ollut myös valokuvaajan tarkoitus. Romanttiset ja hempeät otokset kuuluvat sitten muihin näyttelyihin. Töissä on myös eroottisia ulottuvuuksia, ja näyttelyn sävykirjoon tutustumiseen vaaditaan vielä uusia käyntejä. Erityisesti en tykännyt kotkalaisen taideyhteisön piiriin kuuluvista kuvista.
Väri on valoa, Näyttely Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa
Pietarilainen tiedemis Sergei Prokudin-Gorski ( 1863-1944) kuvasi väreissä jo ennen Lumiéren veljesten keksintöä, väriä tallentavaa lasilevyä. Prokudin lähti kuvausmatkalle Viipurista Saimaalle, Savonlinnaan ja Punkaharjulle. Osa näyttelyn kuvista on näitä otoksia.
Toki kuvat ovat haalistuneet, ajan hammas on niitä syönyt. Mutta näyttely tarjoaa elämyksen, jollaista vain harvoin voi kokea. Näyttelyssä esitellään myös Venäjän keisarikunnan suomalais-ugrilaisia alueita, kuten Tveriä, Permiä, Aunuksen – ja Vienan Karjalaa. Näyttelykierroksemme lopuksi saimme siis kokea tuulahduksen viime vuosisadan alun tunnelmia, ihmisiä, luontoa ja värejä.
Jouko Varonen
Kuvat: Balalaikansoittaja ( Jarmo Mäntykangas)
Saimaan kanava ( Sergei Prokudin-Gorski)
Lemmy ( Juha Metso)