Lahtarit

Punaryssät perkeleet

Kertomus valkoisista

Anneli Kanto: Lahtarit, Gummerus 2017

Punaryssät perkeleet pääsivät yllättämähän, vaikka tiedustelupartio oli mennyt erellä. Jääkäri komensi, että tästä ylitte, ei tuossa puskassa ole kuin muutama mies. Ne perääntyy, kun näköö meirän. Mentiin mutta saatiin vastaamme ristuksen kauhia kuulasaret. Enemmän niitä oli kuin meitä ja leviäätte. Ketju meni hajalle kuin varpusparvi. ” …

Anneli Kanto ( s. 1950) on yhteiskuntatieteiden maisteri ja käsikirjoittaja sekä toimittaja ja päätoimittaja. Vuoden freelancer-journalistiksi hänet valittiin vuonna 2007. Sisällissodastamme hän on kirjoittanut ennenkin. Romaani Veriruusut ilmestyi vuonna 2008. Kirjassaan hän valotti mm. punakaartissa taistelleiden naisten kohtaloita.

Lahtarit kertoo ilmajokelaisten poikien tarinan. He osallistuivat valkoisten sotaretkeen Vaasasta Viipuriin. Kirja kuvaa kansalaissodan raakuuksia monesta näkökulmasta. Nuorukaisten lisäksi ovat äänessä jääkäri, rintamalääkäri, muonittaja, arkuttaja, jopa suomenhevonenkin.

Anneli Kannon teksiä on mainittu, esim. kirjassa Veriruusut jopa hivenen viihteelliseksi. Tämä kirja on suurelta osin dokumenttia ja erilaisia lähteitä hyödyntävä teos. Silti täytyy sanoa, että Kannon tyyli on kuvata monipuolisesti sodan kauhuja ja näkökulma on tietysti punaisten puolella, jos nyt semmoisia asioita voi arvioida. Kanto tuumiikin, että punaisten uhrien tiedot on tarkkaan rekisteröity, mutta valkoisista ”lahtareista” ei ole juuri säilynyt tietoja, vaikka he olisivat syyllistyneet pahoihinkin hirmutekoihin ja telotuksiin.

Kansalaissodan ajoista alkaa olla 100 vuotta, joten tällainen teos on tietysti sopiva muistelus asioista, jotka kalvavat vieläkin vanhemman väestön mieliä. Toisaalta sodan muistojen nostaminen esille ei ainakaan sisällä viihdearvoja, pikemminkin on lähdemateriaaliakin hyödyntävän kirjailijan näyttö taidoistaan henkilöhistorioiden tulkkina.

Tulee mieleen ihan mestari Väinö Linna työläiskuvauksineen. Linna suuntasi lukijan sympatiat punaisiin ja samantapaisia rakenteluja on Kannonkin teemastossa.

Jouko Varonen

Vastaa