Lahtiase, Jari Nissinen, Docendo-kustannus

Romaani Suomi-konepistoolista ja paljon muustakin

Aimo Lahden huiput ja alamäet

Jari Nissinen: Lahtiase, Docendo kustannus 2018

Aimo nostaa katseensa paperista ja kohtaa Idan silmät. He hymyilevät toisilleen. Aimo laskee katseensa takaisin paperiin, ja jatkaa huolellista piirtämistä. Idasta on hienoa, kun hänen miehensä suhtautuu harrastukseensa niin antaumuksella.”

Hän on mennyt ääripäitä pitkin, ja se sopii hänen luonteelleen. Se on kaikki tai ei mitään. Ei hän uutta konepistooliaankaan jättäisi siihen malliin missä se nyt on. Ei se ole valmis vielä, ei likimainkaan, vaikka luotia lähtee piipusta, lähes ilman häiriöitä. Lähes ei riitä. Priimaa pitää olla.”

Aimo Lahti, Suomi-konepistoolin kehittäjä oli värikäs mies. Ansaitsi tunnetuksi tulleella lahtiaseella suuria summia. Häntä kosiskeltiin ulkomaille hintavilla sopimuksilla, mutta neljä vuotta koulua käynyt, kielitaidoton mies katsoi paremmaksi hoitaa bisneksiä Suomesta käsin.

Ja kun rahaa tuli kuin konepistoolilla soitellen, niin soittojen lunnaat täytyi myös maksaa. Lasiin ei Lahti sylkäissyt ja sai  mm. Marskilta luvan käyttää stimulanttina viinaksia. Ja hyvää jälkeä tuli. Tuskin Suomi olisi nykyinen Suomi ilman legendaarista keksintöä, Suomi-konepistoolia.

Joskus äityi Lahden ja kaveriporukan meno ravintolassa, konjakkilasien ääressä sellaiseksi, että metoota ei tunnettu. Mutta tarjoilijattaret ymmärsivät, että koolla oli porukka, joka päättää Suomen kohtaloista.

Että mitä? Nissisen kirja on genreltään mm. historiallista lukuromaani- elämänkertatyyppiä. Siinä ei ole erityisen taiteellista lähestymistapaa, mutta lukijaa viehättävät romaanissa kirjailijan fiktio-anekdootit ja paikoin humoristinen lähestymistapa. Suomi-konepistooli ja sen keksijä Aimo Lahti ovat kirjallisen monumenttinsa ansainneet.

Jouko Varonen