Lapin luontoa

Lapin lumo

Maisemia ja luonnontietoa

Kaunis kirja

Suomalainen maisema, Lappi ja Koillismaa, päätoimittaja: Veikko Neuvonen, Docendo Oy 2016

1800- luvun lopulla kuvasi I.K.Inha suhdettaan Lappiin mm. seuraavilla korulauseilla:

Joku sisäinen voima, en osaa sanoa itsekään mikä, vetää minua pohjolaan. Ennen kuin olin siellä käynyt, kiehtoivat ajatuksiani sen tunturit, pitkät virrat ja aavat metsät. … rinnassa herää voittamaton vapauden himo, himo päästä ympäristöön, jossa luonnon sävel vielä kaikkialla kaikuu ylinnä, ja ihminen on tämän luonnon kasvattama, puhdas lapsi”…

Itse ihastuin suurtunturien Lappiin 18 – vuotiaana liftireissulla joka päätyi Kilpisjärvelle ja sieltä Norjaan. Koin jylhän luonnon ja tietysti taimenien taistelun siiman päässä. Tuli laulettua kitaran säestyksellä takkatulen loisteessa laulukirja kannesta kanteen.

Sen jälkeen en ole päässyt Lapin lumoista eroon. Sinne johtaa tie lähes joka kesä. Mutta asiaan. Veikko Neuvonen tunnetaan luontomiehenä, joka on koutukseltaan biologi ja tehnyt myös pitkän uran Ylen palveluksessa luontoillan vetäjänä. Tämän kirjan teksti ei ole yhtä letkeää jutustelua kuin on tottunut Neuvoselta kuulemaan. Hänen biologipuolensa tulee kirjassa esille lapin pinnanmuodostuksen tarkkana kuvailuna. Jos verrataan Neuvosta esim. Inhaan, on kansaan tutustuminen jäänyt kirjassa vähemmälle. Kuvin ja tekstein kuvataan Lapin luontoa. Tietysti olisi odottanut mukaan vähän enemmän myös lintu-, eläin- ja kasvimaailmaa.

Kirja on toimitettu myös englanniksi ja tietysti se lisää tämän mainion teoksen arvoa lahjakirjana ja turistiostoksena. Itse olen kokenut Lapin luonnon monilla kala- ja hillareissuilla, jotka ulottuivat aina Norjan Lofooteille asti. Kokemusta pitkistä vaelluksista minulta puuttuu ja näyttää siltä, että kirjan tekijätkin ovat paremmin viihtyneet näköalapaikoilla.

Niin tai näin, kirja on taittuvine panoraamasivuineen huikeaa katseltavaa ja monelle voi syntyä vetovoimaa Lapin reissuihin.

Inha kulki aikanaan jalan ja porokyydissä Etelä-Lappia. Nyt tiestö johtaa vaikka Utsjoelle tai käsivarren suurtuntureille. Samalla on kuitenkin osa luonnosta joutunut kärsimään.

Jouko Varonen

Vastaa