Laseista Läpi, Mikko Haaksluoto, Atrain & Nord Kustannus

Mikko Haaksluodon novelleja

Jarkin rakkaus ja muita juttuja

Mikko Haaksluoto: Laseista läpi, Atrain & Nord Kustannus 2018

Jarkki, jolla on opettajan paperit yhdeksän vuoden yliopistossa notkumisen jälkeen, on päättänyt elellä kämpässään ja välttää menestyvän yhteiskunnan haasteita, niin kuin tilipussia ja vaimoa lapsineen. Niinpä tulee otettua viinaa, polteltua tupakkaa ja viivähdettyä kapakassa arkioloa helpottamassa. Ahdistustahan se pukkaa päälle, mutta sitä saa mitä tilaa. Toki Jarkki haaveilee kirjailijan ammatista, mutta mutta…

Pelastava enkeli ilmestyy kuvioihin, kun koulukaveri Jouko, perinnöillä elävä, rehvasteleva, äveriäs mies, pyytää Jarkkia asunnolleen vanhan ystävyyden merkeissä. Aluksi jutellaan niitä näitä. Sitten homman luonne alkaa paljastua. Jokke nimittäin osoittautuu homppelimieheksi, joka tarvitsee seuraa. Rahasta ja viinasta ei ole puutetta, ja sehän Jarkille riittää. Jospa sitä vaikka alkaisi noihin himppeli homppeli – hommiin, kun iäkkäiltä vanhemmiltä ei ilkeä aina kinuta rahaa.

Rotinat-juttu kuvailee nuoren naisen kurimusta, eikä vähiten sitä, että psykologin papereilla ei välttämättä pärjää ihmissuhteissa ja miesmarkkinoilla. Valoa kuitenkin alkaa näkyä synkän arkiputken päässä.

Niminovellissa tavataan antabuskapseleita napsiva Jaakko. Hän on kuukausien sairaslomalla ja pitää sitä onnenpotkuna. Kas kun pomo on varsinainen kyylä. Terveyskeskuksen väki ei juurikaan inspiroi Jaakkoa enempää. Eronnut vaimo haluaa pitää heidän yhteisen lapsensa ja jättää Jaakon ilman tapaamisoikeutta. Viinanpiru tekee tuhojaan ja entisen anopin myötätuntokaan ei asiassa auta. Mitäs muuta kuin laitetaan Tojota tulille ja tehdään se viimeinen temppu. Saikkua ja mielenrauhaa tulee varmasti.

Mielenkiintoinen kertojahan Haaksluoto on. Toki on sanottava, että aivan tehokasta kieltä hän ei käytä. Syventelykin jää toisarvoiseksi ja henkilöt stereotyyppisiksi. Totuuspohjaa näissä tummissa jutuissa sensijaan on, nykyihmisen, pohjilla elävän tuskaa, jota päättäjät eivät yleensä ymmärrä. Näillä kertojanlahjoilla varustetusta kirjailijasta kehkeytyy arvioni mukaan melkoinen kansansuosikki ja kassakoneet kilkattavat.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen