Lasten eläinkirja, osat 1 – 6

Mainioita eläinkirjoja lapsille

Kaikenkarvaisia eläimiä

Jaana Palanterä/Aivo Blum: Lasten eläinkirja: Linnut, Kalat, Nisäkkäät, Koti- ja lemmikkieläimet, Sammakkoeläimet ja matelijat, Niveljalkaiset ja nilviäiset, Lector-kustannus 2017

Lapsille on tarjolla monenmoisia eläinkirjoja, jotkut jopa hyviäkin. Tämä kirjasarja kuuluu niihin hyviin. Ensinnäkin huomio kiinnittyy selkeään taittoon ja konstailemattomiin teksteihin. Toisaalta kuvat ovat laatuluokkaa.

Lasten eläinkirjalta ei vaadita kattavuutta, eikä tämäkään sarja siihen edes pyri. Tekstiosuuksissa on mukavasti luonnehdittu eläimiä ja niiden levinneisyyttä. Parasta on kuitenkin, että kirjat huomioivat kotimaiset eläimemme ja niitä on sijoiteltu usein värikkäiden trooppisten ja muuten mielenkiintoistan tuttavuksien joukkoon.

Ehkä tällainen kirjasarja antaa lapselle innostuksen luonnon pariin. Kirjat eivät ole väsyttäviä eivätkä sillisalaatti-tyyppisesti taitettuja. Yksi iso kuva riittää tekstin ohella perehdyttämään eläimen pääpiirteisiin.

Kotimaisista linnuistakin on lintukirjassa edustava otos. Käsitellyiksi tulevat esim. hippiäinen, joutsen, kanahaukka, käpytikka, maakotka, metso, mustarastas, pajulintu, peippo, pulmunen, punarinta, pääsky, pöllö, satakieli, sinisorsa, talitiainen, varis, vihervarpunen ja västäräkki.

Suosittelen kirjasarjaa koulujen ja esikoulujen kokoelmiin, sekä kotikäyttöön. Kirjat on tehty huolella ja huolimatta yksinkertaisesta yleisilmeestään, ne sisältävät tärkeää tietoa selkeässä muodossa ja lapsentajuisesti.

Kirjojen tekstiä voisi vaikka siteerata: Koirasmetso on Suomen suurin kanalintu ( pituus 54 – 90 cm ja paino 2– 4 kg). Metsot elävät laajoilla ja soisilla metsäalueilla. Metsot syövät erilaisia silmuja, versoja ja siemeniä. Syksyisin niiden ravintoon kuuluvat myös marjat ja vilja, talvisin ainoastaan männynneulaset. Metso on Keski-Suomen maakuntalintu. Vanhin Suomessa tavattu metso oli 6 vuotta 2 kuukautta ja 24 päivää vanha.”

Jouko Varonen

 

 

Vastaa