Laulajan kirja, F-kustannus

Laulamisen taito

Mainio kirja viihdelaulajalle

Laulajan kirja, Kauneimmat melodiat, tekniikkaa ja tulkintaa, toim. Ari Leskelä ja Ahti Paunu,F-Kustannus

Muistuu mieleen musiikkiin erikoistuneen opettajan taival. Lapsille piti opettaa laulamista ja ”vanhan polven” opettajat vaativat, että laulunkokeessa jokaisen pitää laulaa yksin ja koko luokan kuunnellessa. Mielestäni se oli muutamille lapsille stressaavaa ja antoi vääriä muistoja laulutunneista. Niinpä sallin lasten laulaa ryhmissä tai opettajan kanssa kahdestaan koetilanteessa. Kuuntelin sillä korvalla, että arvostelu oli helppo antaa, vaikka ei kiusannut lapsia ”wanhan liiton” laulunkokeilla.

Tämän kirjan tekijäkin mainitsee tämän lapsia traumatisoivan  perinteisen kokemuksen. Mutta henkinen puoli on vain eräs tärkeä osa laulajaksi kehittymistä. Laulajan pitää iloita laulamisesta. Pidemmälle päässeet nuoret voivat päästä ammattimaiseen valmennukseen, jossa laulutekniikka, kropan lämmitysharjoitukset, hengitysharjoitukset, äänen lämmitysharjoitukset, tulkinta, esiintyminen ja äänenhuolto ovat tärkeitä osa-alueita. Niistä tämä kirja antaa oivallista tietoa.

Toki tutuiksi tulleet lauluaarteet ovat suuri osa tämän kirjan annista. Kirjan lauluissa on mukana myös sointusäestys, joka voi auttaa yksinlaulajaa, esim. kitaran kanssa esiintyessä. Niinpä olen usein laulanut Vyssotskin ”Mistä tunnet sä ystävän” – laulun tämän kirjan kitarasoinnuilla ( am, dm, e7). Joskus riittää vaatimatto-mampikin soinnutus trubaduuriesityksiin.

Kirjan lauluantiin kuuluvat monet suomalaisille rakkaiksi tulleet sävelmät kuten, Nocturne, Lapin kesä ja Itkevä huilu, joista Vesa-Matti Loiri on tehnyt suomalaisten rakastamia tulkintoja. Mukana on myös Leif Wagerin jäljittelemätön Romanssi, sekä Tangomarkkinoiltakin tuttu Soi maininki hiljainen, vain muutamia mainitakseni.

Kirja on todellinen löytö viihdelaulua harrastavalle ja niinpä itsekin nappasin kitaran käteen ja aloin soinnutella. Istuin myös pianon ääreen ja totesin, että kirjan sovitukset ovat tosi hyviä ja sopivat harrastelijankin soitettaviksi.

Jouko Varonen