Laulu jää elämään, euroviisut / syksyn sävel, Valitut Palat 2022

Keräilyeristä vaikka kansansuosioon

Mahtava kooste

Euroviisut/Syksyn sävel, Laulu jää elämään, (4 cd), Valitut Palat 2022

Aikanaan Vainion Junnu tekaisi laulun norpasta ja Nestori Miikkulaisesta ja osallistui sillä Syksyn Sävel – kilpailuun.

Eipä tullut mainittavaa menestystä. Mutta kun telkussa esitettiin em. kilpailun ”keräilyerät”, eli huonommin menestyneiden kavalkadi, niin kansa aivan hullaantui. Laulusta tuli suomalaisten kestosuosikki. Kansa oli puhunut.

Tapaus ei ole ainoa laatuaan Syksyn sävel – kisan ja euroviisukrsintojen historiassa. Katri Helenakin jäi ilman menestystä, vaikka hänestä olisi kenties tullut varma voittaja. Taisi olla Klimenko jolle suotiin edustustehtävä, mutta vaisulla laululla.

Kansa ei erehdy. Muistissa ovat vielä Lönnholmin Minä olen muistanut, Erikssonin Oot voimani mun, Korisevan Enkelin silmin, Edelmannin Peggy, Irwinin Vain elämää, Somerjoen Ja rokki soi, Willbergin Aamu, Neon 2 – yhtyeen Tässä talossa, Muskan Pidä kii jne…

Itselläni on tuhatlukuinen cd- kokoelma musiikkia ja jostakin syystä diggan paljon tanssittavia iskelmiä vaikka ukomaisia jne. on levystössäni ainakin puolet. Jokainen laulu maalaa eteeni laulajan henkilöhistorian vaiheet. Jokainen sanoitus puhuttelee. Musiikin ja tekstin soveltuvuus on joskus hivelevää kotimaisissa.

Kun laitan juke-boksini sekoittajalle, on tunnelma samantapainen kuin tämän tärkeän kokoelman kuuntelussa. Herkkupala toisensa jälkeen.

Joku on myynyt sielunsa nykynuorison räppäreille,  (joiden sanoista en saa ikävä kyllä selvää), joku taas tanssittaville. Olen sitä ikäluokkaa, että tarina se pitää olla laulussa minulle ja tyylikäs musa.

Että mitä, kyseessä on suurenmoinen lahja suomalaisen tanssimusiikin ja suositun kevyen musiikin ystäville.

Kun neljässä levyssä on käsitelty musiikkia 40-luvulta lähtien, niin kuuntelija voi valita mielimusiikkiaan aina pitkälle 2000-luvulle asti.

Kiittelen ja kumartelen

Jouko Varonen

SARV:n jäsen