Laura Voutilainen, Heijastuksia

Laura Voutilaisen lauluja

Kansan suosikki esittää

Laura Voutilainen: Heijastuksia, 2CD, Valitut Palat 2018

Laura Voutilainen iski Suomen kansan tietoisuuteen ja samalla kultasuoneen ensimmäisellä levytyksellään, jossa olivat mm. tähänkin koosteeseen valitut Kerran, Muuttanut oo maailmain, Eksynyt, Kyynelvirta, jne… Toki tuotanto on jatkunut nosteessa, joka ei lopu koskaan. Kun Suomen kansa alkaa jotakin artistia rakastaa, hän on ikuinen suosikki.

Muistan kuunnelleeni Voutilaista ulkoilmakonsertissa Lappeenrannassa, sekä myös Lappeenranta-salissa, jossa Voutilainen oli juuri kokenut läheisen ihmisen poismenon. Siksi ohjelmistoon kuului mm. Ave Maria, joka toi kyynelet silmiin.

Musikaalisuuden Voutilainen on saanut verenperintönä kotoaan. Hänen lapsuudenkodissaan soi monenlainen musiikki. Isäkin soitti monissa yhtyeissä. Perheen globaali musiikkimaku vaihtui kuitenkin Lauralla angloamerikkalaiseen tyyliin ja siitä sai Voutilainen jäljittelemättömän tavan tulkita musiikkia.

Kuulun Voutilaisen faneihin niinkuin luultavasti moni muukin suomalaisista. Hän on toisaalta yhäkin se 17 – vuotias tyttö joka nousi huipulle, koki riistoa kustantajan taholta, mutta sinnikkäänä ihmisenä teki omat johtopäätöksensä.

Voutilaista on vaikea luokitella mihinkään musiikin ryhmään. Hän itsekään ei tykkää tietynlaisesta lokeroimisesta. Alun hittilaulujen jälkeen, jotka upposivat kansaan kuin kuuma veitsi voihin, Voutilainen on luonut nahkaansa useaan kertaan.

Tosiaan hyvä teko, että Voutilaisen tuotantoa on saatu koottua tällaiseen yli 40 laulun koosteeseen. Siinäpä sitä Suomen kansalle kuultavaksi voutilaista, jokaisen mieleen. Mutta yhä uudelleen kuulee Laura-fanien varmaan toivottavan: ” Laulappas se Kerran tai Kyynelvirta!”

Jouko Varonen