Lauri Tähkä: Äärille, WSOY Kustannus

Tuokiokuvia, tunnelmia, muistumia

Lauri Tähkän erilainen fanikirja

Lauri Tähkä: Äärille, WSOY Kustannus

…”Oon yhdeltä ammatiltani kokki, toiselta ääni- ja valosuunnittelija, olin seitsemän vuotta teatterissa töissä. Oon puettanu aina soittajiani, suunnitellut taustalakanat keikoille, ollut valo- ja äänimiesten maailmassa sohimassa. Pitää olla ymmärtäväisiä ihmisiä ympärillä, jotka myös osaa toteuttaa ne kälysimmätkin ideat.”…

Upea kirja on kysymyksessä. Kuvataide- ja verbaalikooste vimosen päälle. Kriitikkorenttu parkaisi heti ensi tahdeilla:

– Halavattu, tuommoisia elämänkertoja olen aina odottanut!

Runoahan tämän kirjan tekstit ovat ja intiimiä tykitystä. Normaalielämänkerran genre ei tule kysymykseen. Nyt mennään lujaa kestokyvyn rajamailla. Jos vertailukohtaa etsisin, niin vaikka tannoinen finlandiavoittaja Arto Melleri tai itse Pentti Suuri” Saarikoski. Maailmatkaaja on Laurikin. Lähtee erotuskaa pakoon ulkomaille viettämään boheemielämää.

Toisaalta, Tähkässä on paljon soittelijasirkkaa. Hänessä asuu etelämaalainen temperamentti ja kun vaikka kaupungilla tapaa punkkaritytön, on heti kotona tartuttava kitaraan, tehtävä laulu.

On ollut vaikeuksia Elonkerjuu-bändin tiimoilta. Mieli on halajanut soolopuolelle ja kun rahaa tuloo massiin enemmän, tai suoraan sanoen ikkunoista ja ovista, niin kohta pitää laittaa porukka pärjäämään ilman keulakuvaa.

Jos on runokielessä joskus hivenen naiivejakin stereotypioita, niin eipä hätää. Mieshän on tulessa. Kirja on taitoltaan ja kuvatoimitukseltaan sekä taiteelliselta vaikutelmaltaan excellent+ – luokkaa. Löytyy luovaa liike-epäterävyyttä, nuorekasta kollaasitekniikkaa, oivalluksia, upean runollista kuvakieltä ja jos vaikka mitä. Eikä kokonaisuus mene paljonkaan hengästyksen puolelle.

Perfect!!!

Jouko Varonen

SARV:n jäsen