Lenita Airisto: Elämäni ja isänmaani, Bazar kustannus 2017

Lenitan tarina

Vahva nainen Suomen asialla

Lenita Airisto: Elämäni ja isänmaani,

Bazar kustannus 2017

Tämä kirja on Suomen historiaa niin kuin olen sen kokenut. Se on elämänkertani niin kuin olen elämäni elänyt. …kerron tarinaani kolmella tasolla: Muutokset politiikan ja talouden maailmannäyttämöllä; niiden vaikutukset Suomeen; vanhempani, perheemme ja sitten minä näissä muutosmyrskyissä.”…

Ystäväni tuumi, kun puhe kääntyi Lenita Airistoon: – Ai se on se nainen, joka sai miehet käyttämään kunnon sukkia, eikä ainaisia tennissukkia.

Itse totean tämänkin kirjan luettuani ja katseltuani mittavan kuvakavalkadin, että Lenita Airisto on ollut merkittävä henkilö Suomi-kuvalle ja vienninedistäjänä suuren työn tehnyt nainen. Ehkä suurin ansio Lenitan menestystarinassa on hänen positiivisuutensa ja itsetuntonsa. Jo sotainvalidit valitsivat kaunottaren Suomi-neidoksi. Valintaa seurasivat tietysti myös Miss Universum-kisat kuten oli tapana, kun joku valittiin Suomen kauneimmaksi.

Kirja on myös mahtava kuvakavalkadi Lenitan uralta, johon kuuluivat maailman eri kolkilla pidetyt muotishowt,  toimiminen televisiossa ja tietysti kansainvälisenä pr – henkilönä.

Lenita harrastaa aikahyppyjä, joskus jopa parinkymmenen vuoden rajoissa ja siirtyy vanhempiensa tarinasta taitavasti omiin muotitapahtumiinsa. Myös Suomen historia saa oman tulkintansa Airiston silmin katsottuna.

On tyypillistä, että iltapäivälehdet etsivät suurennuslasilla skandaalinpoikasia julkkisten elämänkerroista. Tällä kertaa on tonkimisen aiheena ollut osasto, jossa Lenita kertoo miesystävistään. Mutta kirja on paljon muuta. Se on Lenitan suurtyö, jonka hän on tehnyt aina painoteknisiä toteutuksia myöten itse. Monet upeat kuvasivut hehkuvat värejä sekä suomalaisen tekstiilitaiteen ja designin loistoa.

Siis mitä? Kyseessä on kirja, joka antaa kuvan Suomen suuresta hyväntekijästä, ja suoraselkäisestä naisesta. Lenitan ansiota ovat monet kauppasuhteet ja suomalaisten tuotteiden esittelyt ympäri maailmaa. Persoonana on hän hyvä esikuva naisenergiasta, jonka perään kysytään maassamme tänäkin päivänä. Jos kirjan taitto on vähän rauhaton ja kuvatarjontaa on hengästykseen asti, niin sen vastapainoksi on sanottava, että lähes jokainen kuva ja sana ansaitsee julkaisun.

Jouko Varonen

Vastaa