Leo Jokelan vaiheet

Leo Jokelan matkassa

Pidetty koomikko

Palmusta Pula-Ahoon

Asko Alanen: Leo Jokela, vaatimaton sivuosien sankari, Paasilinna kustannus 2016

Jos hiihtäjille ja juoksijoille pystytetään patsaita, ovat myösteatterin klassikkonäyttelijät ansainneet omat ”monumenttinsa”. Sellainen on tämä kirja, joka on pystytetty Leo Jokelan muistolle.

Jokela oli unohtumaton luonnenäyttelijä, joka ilmeillään puhui enemmän kuin moni puheliaampi sadoilla sanoilla. Suomen kansan lempinäyttelijäksi Jokela kohosi roolisuorituksellaan Komisario Palmu – elokuvassa ( josta Jokelalletuli myös Jussi-palkinto), sekä tietysti kuolemattomana papukaija G-Pula-ahona, jonka saimme vinyylinä kuultavaksi joskus 60-luvulla ja kun kuuntelemaan alettiin, niin tietysti lopulta levy kuunneltiin puhki. Myöhemmin tervehdin ilolla CD-tallennetta Pula-Ahon parhaista jutuista. Yhteistyö Spede Pasasen kanssa oli herkullista ja saumatonta.

Jokela suuntautui aluksi junanlämmittäjän oppiin ja Valtion Rautateiden palvelukseen. Upseerikoulukin kutsui nuorta luonnenäyttelijänä jo kannuksensa saanutta veijaria. Mutta myös teatterikoulu veti Jokelaa puoleensa ja sinne hän myös meni.

Isäukko ei tietysti suhtautunut myönteisesti Jokelan teatteripyrkimyksiin. Miksi jättää hyvin alkanut ura Valtion Rautateillä. Ja miten noin hiljainen mies edes pärjäisi puhelahjoja vaativassa teatterimaailmassa. Mutta Leollapa oli oma tapansa ilmaista ihmistyyppejä ilmeillä. Niinpä huomattiin pian että Jokela sai pieneenkin sivuosaan ilmetta ja syvyyttä omilla konsteillaan.

Asko Alanen, kirjan tekijä, on kuusikymppinen elokuva- ja musiikkitoimittaja, sekä sarjakuvatoimittaja ja – kääntäjä.

Hänellä on hyvä tyyli koota kirjaan myös syvenneltyä tietoa kohteesta ja pistää väliin myös anekdootteja teatterimaailmasta.

Kirjaa lueskelin joulun pyhinä ja mikäpä olisi ollut parempaa ajankulua, kuin viivähtää suosikkinäyttelijäni parissa. Muistuivat mieleen myös Jokelan esikuvat ja urallakin vaikuttaneet näyttelijät, kuten Aku Korhonen, Leo Riuttu, Matti Ranin, Jussi Jurkka, Ismo Kallio, Siiri Angerkoski, Tapio Rautavaara, Oke Tuuri, Heikki Savolainen, jne…

Todella hieno kirja hienosta taiteilijasta. Tietysti kirjassa vältetään puuttumasta näyttelijäntyön varjopuoliin, mutta se lienee enemmän kuin tavallista elämänkerroissa.

Jouko Varonen

Vastaa