Liisa Talvitie: Matti Esko, Valtakunnan Rekkamies, Docendo-kustannus

Rekkamies ja isähahmo

Esiintymispelosta varmaotteiseksi huippuartistiksi

Liisa Talvitie: Matti Esko, Valtakunnan rekkamies, Docendo Kustannus

Matti Eskon eka keikka nuorena poikasena taisi mennä vähän arkuuden piikkiin. Joskus kultalevymiehenäkin, kaiken keikkahässäkän rasittamana, laulaja äkkiä huomasi, että lavalle olisi mentävä, mutta laulujen sanoista ei muista pätkääkään. Toki artistilla on tukenaan taitava orkesteri ja homma tulee hoidettua joltisellakin rutiinilla. Alkoholia ei rekkamies tarvinnut uran aikana vaikka juhavainiot, tapiorautavaarat, karitapiot ja kymmenet muut supertähdet ovat kokeneet kuningas viinan kahleet.

Matti Eskon pelastivat hänen rauhalliset ja stressittömät kotiolonsa, lapsuudessa oli turvallinen isän kainalo aina tarjolla ja äidin sylissä koki arvokasta lämpöä. Keikoilta piti tulla lämpöiseen kotiin vaikka yön selässä. Mikäpä olisi artistille parempi eväs hyvään itsetuntoon.

Toki tuli stressin hetkiä, kun miestä vietiin kuin litran mittaa laivoille, televisioon, pikkukeikoille, isoille keikoille, jne…

Niitti meinasi tulla siinä vaiheessa, kun piti turvautua psyyken hoitoon ja erossa eläminenkin melkein hyväksyttiin ratkaisuksi vaimon kanssa. Mutta perusta liitolle oli vahva ja pienistä natinoista purressa ei piitattu. Yhdessäolo jatkui.

Että mitä. Kirja sisältää myös anekdootinomaista ainesta tutuista iskelmäguruista. Jyrki Hämäläinen sai raivokohtauksen, Tapio Rautavaaraa piteli kaksi avustajaa pystyssä keikan ajan, kossu oli Irwinin janojuoma, Topi Kärki tuprutteli kuuluisaa sikariaan, Rauhallinen Jamppa ei sylkenyt lasiin ja sössi etelässä, ym…..

Kiva ja kiireettömästi  etenevä kirja, jonka jutustelunomainen sitältö ei ole kuivaa faktatietoa ja tilastoja, vaan ehkä liiankin arkinen tilitys vaatimattomasta kansansuosikista ja hänen ystävistään, kollegoistaan ja rakkaistaan.

Itse lukeudun Matti Eskon faneihin ja jukeboksistani löytyy melkoinen nippu hänen levyjään. Mitäs tässä muuta kuin toivottelen menestystä jatkossakin, kun mies on oppinut jo ottamaan joskus levon kannalta. Perhe-elämän puutetta laulaja valittelee, mutta pitihän isän tehdä sitä rahahommaa jonka hyvin osaa ja tuoda haulit himaan vaikka lapset jo vierastaisivat isukkia.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen