Liitu-ukko, WSOY kustannus 2018

Jännitteinen esikoinen

Lasten symboli saa uusia ulottuvuuksia

C.J. Tudor: Liitu-ukko, WSOY 2018

Lapsilla on oma symbolinsa. Se sai alkunsa liitupussista. Pojat piirtelivät liitu-ukkoja moniin paikkoihin. Kun ikää karttuu pojat vetävät yhtä köyttä ja kostavat niille, joille on kostettava. Liitu-ukon taika pysyy.

Kun pastori saa nuoren tytön raskaaksi ja lehtori on samoissa puuhissa, seuraa tietysti myös vaikeuksia. Jos virkavalta ei pysty selvittämään asioita, niin on niitäkin joilla on omat keinonsa. Kirja liikkuu kahdella aikatasolla ja sivujuonteita on monia.

…Minä suorastaan palvoin lehtori Hallorania siihen aikaan, sanon. Mutta kai hänkin oli vain sellainen vanhempi mies, joka oli ihastunut nuoriin tyttöihin, aivan niin kuin pastori Martin.” …

 ”Martin oli tekopyhä, valehtelija joka paasasi Jumalan sanaa vaikka tosiasiassa saalisti sen avulla nuoria tyttöjä.”

No pastori pani alulle äpärälapsen nuoren tytön kanssa. Mutta myös lehtori on pinteessä. Lisäksi tytön isä on voinut olla kostoaikeissa. Vai onko joku murhannut erehdyksessä väärän henkilön? Entäpä mystinen ontuva mies? Jospa onkin kyseessä kunniamurha? Ja kääntääkö kirjan loppuratkaisu kainen vielä päälaelleen?

Kirjasta kehkeytyy trilleri vailla vertaa, vaikka tietysti, kun on kyseessa yli 400 – sivuinen jännäri, se vaatisi myös käsittelyyn enemmän jäntevyyttä ja särmää. Toki särmääkin löytyy, kun sitä jaksaa odotella.

C.J. Tudorin ansioihin kuuluu copywriterin työ, tv-juontajana toimiminen, ääninäyttelijän puuhat, sekä koirien ulkoiluttaminen. Nyt hän on iloinen, kun ei enää tarvitse rämpiä koirien kanssa kuraisilla pelloilla. Liitu-ukon oikeudet on myyty 40 maahan. Rahaa tulee ikkunoista ja ovista.

Näinhän se on arkielämässäkin. On salaisuuksia ja mustia menneisyyden haamuja. Joskus jopa paljastajaa uhkaillaan hengen lähdöllä. Lehtoreita ja pappeja ovat aina kiinnostaneet nuoret tytöt ja niistä asioistahan ei hiiskuta. Kun olen kingini lukenut, niin toivonpa, että Tudorista kehittyy varteenotettava haastaja ikääntyvien jännärintekijöiden kärkinimiin.

Jouko Varonen