Linnan salaisuus, Olipa kerran prinsessa, Sanoma Media Finland

Viehättäviä kuvakirjoja

Prinssejä ja prinsessoja

Disney, Kaunotar ja Hirviö, Linnan salaisuus, Sanoma Media Finland 2018

Disney, Sofia ensimmäinen, Olipa kerran prinsessa, Sanoma Media Finland 2018

Vanhaa kunnon prinssi ja prinsessa – glamouria sisältävä kirja on saanut jopa uuden linnamaisen ulkoasun, joka tekee kirjan katselusta vähintäänkin moniulotteisen elämyksen. Lisäksi Linnan kalusteiden ja salaisten huoneiden sisältö on piirretty todella mielikuvitusta käyttäen. Lapsi varmaan ilahtuu moisesta kirjasta jo pelkän katselun perusteella. Lisäksi juttuun sisältyy disneymäinen remonttimeininki, kun sadun henkilöt osallistuvat miljöiden uusimiseen. Ja loppuidylli on taattu, kun Kaunotar löytää” tanssiaisissa naamiaisasujen joukosta tutut siniset silmät, jotka kuuluvat hänen rakkaalleen. Todella plussia kirjan mielikuvitusrikkaasta taitosta ja ulkoasun muotoilusta ”linnamaiseksi”. Lapselle tällainen elämys on mieleenpainuva.

Sofia ensimmäisen tarinassa on mukana myös jännitteitä pahismaisen velhon muodossa, joka haluaa varastaa Sofian uudelta isältään saaman taika-amuletin. Onneksi kaikki järjestyy vaikka Sofia tulee jopa erehdyksessä taikoneeksi tanssiaisväen nukuksiin. Rakkaustarinan aineksia on mukana, kun kerrotaan suutarinliikkeessä työskentevän Mirandan ja kuningas Rolandin rakkaudesta ensi silmäyksellä.

Mielestäni Disney-kirja Linnan salaisuus on todella vaikuttava katseluelämys. Yksityiskohtia löytyy vanhan linnan miljöissä ja katto-osasto antaa uuden ulottuvuuden kuvakirjalle.

Disneyn sadut ovat todella lämpimiä ja sydämellisiä, vaikka joskus on pahiksiakin mukana. Yleensä päädytään loppuidylliin, jota pidän lastenkirjailijana alle kymmenvuotiaille tärkeänä.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)