Huikeita kuvia ja ilmavaa tilankäyttöä
Lintuja makrokuvina
Roine Magnusson/Mats Ottosson/Åsa Ottosson: Linnut lähellä, Docendo – kustannus
” Tiklillä on aivan oma kulttuurinen biotooppinsa keskiajan ja renessanssin madonnaa esittävissä maalauksissa. Niissä- usein yhdellä madonnan sormista tai pikku Jeesus-lapsen kätösellä – istuu näyttävä tikli.”
” On melko typerää verrata harakanpesää sotkuiseen kampaukseen. Se on loukkaus harakoita kohtaan. Pesä voi näyttää vähän sotkuiselta, mutta on erittäin harkittu ja taidokas luomus.”
Kiinnostuin kirjan lintujutuista ensimmäiseksi. Ne tarjoavat kulttuurihistoriaa, luontotietoa, huumorimausteitakin tekstin lomassa. Tällainen jutustelu on tullut tutuksi mm. radion luontoilloissa ja niihin olen todella koukussa.
Lintujen kuvat, joita kirjassa on esitteillä, vaikuttavat makrotyyppisinä hivenen oudoilta pelkästään valkoisella tai mustalla pohjalla. Tietysti on pyritty taiteelliseen esitystapaan. Joltakin linnulta on katkaisty pää pois ja joltakin alaruumis. Nämä torsot eivät minua, willamo-tyyppisten lintukuvien fania, saaneet lämpimäksi. Toki on herkullisiakin otoksia, joissa ei lintua ole pilkottu.
Mitä siis? Asialla ovat olleet alan taitajat, joilla on silmää lintujen eri asennoille ja kuvauksellisille potreteille. Vain harvoin tarjotaan pelkkää maalitaulua. Parasta on, kun lintujen väritystä ja sulka-/ höyhenpeitettä voi tarkkaila läheltä ja nähdä miten taidokasta työtä yläkerran ukko tai evoluutio on tehnyt värejä jakaessaan.
Taiton suhteen pidin kirjaa tuhlailevana ja vähän outona. Lintuja on pilkottu mielin määrin. Mutta sydämeni lintutarkkailulle ja -kuvaukselle antaneena nautin tietysti kirjan esitystavastakin.
Lapsille lienee tämäntyylinen, taiteellisuuteen tähtäävä teos omiaan ja stimuloi luonnon sekä lintujen pariin. Nykynuoret kun etsivät mieluummin örkkejä kännyköistä kuin lähtevät vaikkapa maastopuvussa, kameroineen ja kiikareineen lintutornille.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen