Linnut Lajiopas, Pertti Koskimies

Tekijämiehen lintuopas

Pienet kuvat, enemmän tietoa

Pertti Koskimies: Linnut, lajiopas, Readme

Pertti Koskimies on biologi ja tietokirjailija. Hän on koulutukseltaan filosofian lisensiaatti.Linnut ovat Koskimiehen erikoisalaa. Hän on julkaissut useita kirjoja ja toiminut myös monessa kirjojen toimituskunnassa.

Koskimies tunnustautuu luontouskovaiseksi, jolle sopinevat laulun säkeet: ” Nyt metsä kirkkoni olla saa”…Uusi lajiopas luottaa paljolti Koskimiehen asiantuntemukseen, ja teksteihin enemmän kuin pieniksi ( mutta usein tarkoiksi) jääviin kuviin.

Joskus kuvat ovat jopa ”hämäriä” ja enemmänkin tunnistuskuvia kuin eksakteja lintukuvia. Koskimiehen kirjaa lukiessa huomaa kyllä, että tekstin osuus on todella asiantuntevaa ja jos haluaa tarkkoja kuvia ”vaikeista linnuista” , niin niitä varten pitää olla joku muu, kuviin pääpainon laittava kirja.

Kirja on ”vedenkestävä” maastokirja ja kotona voi lintureissun jälkeen vielä tarkistaa asioita muiden kirjojen kuvista, joissa näkyy lintu ”alta ja päältä, lennossa ja lepuulla”.

Kirja esittelee tärkeimmät asiat linnuista varsin tarkasti aina lentotapaa ja ääniä myöten. Vertailun helpottamiseksi käsitellään myös samannäköiset ja samalta kuulostavat lajit yhdessä.

Ryhmittely tapahtuu elinympäristöjen ja lajien samankaltaisuuden mukaan. Niinpä bongarin on helppo laittaa auton navigaattoriin paikkakunta, josta kyseinen lintu yleisimmin löytyy.

Kevään tullen tarvitaan maastokirjaa. Rankkaisin Koskimiehen kirjan uusien maastokirjojen kärkiryhmään. Vietin tekstien parissa jopa nojatuolimatkoja ja totesin, että lintuguru on antanut parastaan tätä kirjaa tehdessään. Kirja sopinee pidemmälle ehtineillekin lintuharrastajille. Jos on on bongannut ”vain” parisataa maamme lintua, niinkuin minä, ei ehkä kuulu kirjan kohderyhmään.

Jouko Varonen