Linnut luonnollisessa koossa

Punarinnasta lehtopöllöön

Havainnollinen lintukirja lapsille

Daniela Straub: Linnut luonnollisessa koossa, suom. Sari-Anne Ahvonen, Gummerus 2016

Straub on tehnyt kirjan, jossa on havainnolliset ja ”oikean kokoiset” kuvat linnuista. Mukana kirjassa ovat sinitiainen, talitiainen, punarinta, mustaleppälintu, peukaloinen, pähkinänakkeli, västäräkki, räystäspääsky, peippo, tikli, viherpeippo, punatulkku, varpunen, keltasirkku, kiuru, mustarastas, kottarainen, käpytikka, käki, närhi, sepelkyyhky, harakka, nokivaris, hiirihaukka, lehtopöllö ja sinisorsa.

Kirjan tekstit ovat hauskoja ja lintuja mukavasti kuvailevia:

Sinitiaiset pesivät puunkoloissa tai linnunpöntöissä, joskus jopa postilaatikoissa. Pienikokoinen sinitiainen voi munia jopa 15 munaa. Kuoriutumisen jälkeen pesässä onkin melko tiivis tunnelma, kun poikaset kököttävät kylki kyljessä ja hakevat lämpöä toisistaan. Vanhemmilla riittää puuhaa, kun ne etsivät toukkia ja hyönteisiä poikasilleen. Nuoret tiaiset kasvavat nopeasti ja lähtevät pesästä jo kolmen viikon ikäisinä.”

Lapselle kirja on hyvä ja havainnollinen. Niinpä esim. hiirihaukan ja lehtopöllön kohdalla on turvauduttu taitettaviin lisäsivuihin, että lintu saadaan mahtumaan oikeassa koossaan kuvaan.

Olen nähnyt monenlaisia lintukirjoja. Joissakin on kuvituksena piirroskuvitus, toisissa taas valokuvat. Tässä kirjassa on käytetty valokuvia ja lintujen ”oikea” väritys ja ulkonäkö on saatu hyvin esille.

Suosittelisin kirjaa lapsille ihan vauvaikäisistä tuonne kouluikään saakka. Niinpä kirja voisi olla hyvä, paitsi kotikirjastossa myös koulujen ja lastentarhojen oheislukemistona.

Kirjassa ei ole pyritty kattavuuteen. Mukaan on valittu kuitenkin edustava otos kotipiirin ja lähimetsien lintuja. Kirja voi olla monelle lapselle ensimmäinen kosketus lintujen maailmaan ja innostaa myöhemmällä iällä jopa lintuharrastukseen.

Jouko Varonen

 

 

 

Vastaa