Lintukuva voi hyvin

Maakotkasta suokukkoon

Taitavia lintuotoksia

Kuvia ja kuvaustarinoita

Markus Varesvuo/Arto Juvonen/Tomi Muukkonen/Jari Peltomäki: Lintukuvaajien matkassa, Docendo

Tykkäsin kirjan tyylistä. Siinä on sivun konaisuuksin etenevä taitto ja joka sivulla on lintukuvan lisäksi selostus kuvaustilanteesta.

Jos jotakin toivoin, oli se monipuolisuus. Nyt liikutaan pääosin pöllöjen, kotkien ja haukkojen parissa. Toki loppua kohden mukaan tulee pienempiäkin lintuja, jopa tuttuja hanhia, joutsenia, pikkutikka, kurkiparvi jne…

Vietin kivoja hetkiä luontokuvaajien kertomusten parissa ja kuvat tietysti kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Vähäistä on huumorin tuominen kuviin, josta voi saada näytteitä mm. iltalehtien kuvista. Joskus humoristisen tilanteen tallentaminen vaatii työtä paljon enemmän kuin pelkkä potretti tai maalitaulu.

Tekijänelikko on viettänyt aikaa mm. saaristossa ja Pohjois-Norjassa, mm. Vardössä, jossa itsekin olen liikuskellut pitkän putken kanssa kuvauspuuhissa. Kuvien ansiot ovat suurelta osin taitavassa kuvaustekniikassa ja tietysti piilokojujen käytön, jopa kelluvien kojujen tuomia.

Jäin odottamaan myös otoksia tuiki tavallisista linnuista, joista todella taidokkaita otoksia on vähän. Lintukuvausharrastus on hienoa ajankulua. En vähättelisi harrastuksen sosiaalista luonnetta, vaikka moni todellinen tekijämies välttää seuraa ja toimii mieluummin yksin.

Itse olen viettänyt kesäisin paljon aikaa lintutornien paikkeilla. Tutuksi ovat tulleet Konnunsuon pellot hanhineen, haukkoineen, kotkineen ja pöllöineen. Etenkin kevätkuukaudet ovat lintuharrastajalle otollista aikaa. Tämän kirjan rankkaisin hyvä+ – kastiin.

Jouko Varonen

Vastaa