Lisa Jewell: Kaikista synkimmät salaisuudet, WSOY Kustannus

Adoptiolapsen painajaiset

Jewelliltä pukkaa psykologista trilleriä

Lisa Jewell: Kaikista synkimmät salaisuudet, WSOY 2021

Lukuromaanirouvalta ilmestyi kevyttä kamaa, jota mieluusti lueskeli, kun muuta tekemistä ei ollut. Mutta eipä aikaakaan ja voi hyvänen aika. Rumasta ankanpoikasesta, Lisasta, alkoi kehittyä psykologinen virittelijä ja trillerileidi.

No onhan näitä juonenkulkuja paljon. Nimittäin semmoisia, joissa huostaanotettu ja adoptoitu lapsi huomaa, että hänen taustansa ovat aika kimurantteja. Siihen sisältyy esimerkiksi murhia ja sitä rataa. Mutta mitäpä noista kirjan tapahtumista paljastelemaan. Eräs kuulu dekkarintekijäkin varoitti, että hänen kirjansa viimeisiltä lehdiltä löytyvää loppuratkaisua eivät kriitikot sitten saa höläyttää esille.

Kirjahan on ihan makoisaa lueskeltavaa ja juonenkäänteitä riittää. Jos Lisa ei psykologisten tekijänä ole ihan Simenonin tasoa, niin tarjoaa ainakin riittävän pitkäkestoisen paketin samantyylistä. Kas kun lukijat kaipaavat yleensä paksuja kirjoja, mieluummin trilogioita, kun haluavat tuudittautua tiettyihin miljöihin ja persooniin.

…”Ehkä joku vain keksi sen. Sosiaaliviranomaiset? Hänen adoptioäitinsä? Libby tuntee otteen itsestään ja identiteetistään alkavan lipsua ja irrota”…

Libby on nuori ja elämä edessä. Mutta oikeiden vanhempien menneisyys alkaa painaa päälle kuin katujyrä. Kolme selittämätöntä kuolemantapausta, joiden joukossa Libbyn biologinen isä ja äiti. Sitten tämä ökyhuvila, joka olisi Libbyn omaisuutta, tai olisiko sittenkään.

Kyllä kirjantekijä on astunut aimo harppauksen kohti uutta ja vaativampaa genreä, psykologisen trillerin maailmaan.

Ihan tuo sai lukijankin mieleen pimeät aukot suvun ja vanhempien elämässä, joista oli joskus tihkunut tietoa ja varomattomia sammakoita suvun suusta.

No, mikäpä siinä. Tämmöistä lukee ihan mieluusti ja samalla oma identiteettikin horjahtelee. Sehän se on kunnon romaanin tae, että teos saa lukijan oman psyykenkin käymistilaan.

Hyvä Lisa.

Olet oikealla suunnalla, kun jätit romanttiset best sellerit ja siirryit vaativampaan genreen.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen