Olli Jalonen: Stalker – vuodet, Otava Kustannus 2022

Elämäntehtävänä stalkkaaminen

Mies, joka myi itsensä kaksi kertaa

Olli Jalonen; Stalker – vuodet , Otava kustannus 2022

…”Kun tutkimus eteni syvemmälle ja aloin olla siinä enemmän mukana, välillä ne eivät olleet kuin ihmisiä ollenkaan, koska parempi on ajatella niin, ei ihminen ole vaan tapaus ja kohde. Niin opin alussa, silloin ei turhaan mieti miksi ja yhtä ihmistä vaan kaikkia kerralla”…

Yliopistoaikoina stalkkaaminen alkoi, siis ihmisten tietojen uteleminen ja välittäminen niistä kiinnostuneille tahoille. Ja kun kunnon luihun alun saa toiminnalleen, niin tie voi johtaa vaikka Indonesian suurlähetystön urkkimistehtäviin. Niin kävi tälle osittain fiktiitisen romaanin päähenkilölle.

No onhan tuommoinen elämänura samantapaista, kuin ihmisen kaluaminen sisältä ontoksi. Mutta minkäs teet, kun maksetaan hyvin ja jossakin vaiheessa elämänarvot ja eettisyys heittävät iloisesti häränpyllyä.

Kirja on taidolla kirjoitettu. Kaksinkertainan finlandiamestari ei turhiin aihepiireihin kajoa. Tässäkin kirjassa on tietty sympatian tuntu päähenkilöön, joka tietysti on vain tavallinen, palkkansa ansaitseva nuorimies, jos unohdetaan ihmisrvot.

Itse pidin kirjan selkeydestä ja suoruudesta. Niin se vain lienee, että joillakin meistä ei maalaisjärki toimi. Pitäisi nimittäin erottaa selkeästi paha hyvästä. Ja kun pahalle antaa pikkusormen, sen tapana on irrottaa koko käsi.

Jalosen kirjailijantietä olen seurannut ja todennut hänet laatuluokan mieheksi. Tämän kirjan jännitteet ja juonirakenne imaisivat mukaansa. Niinhän se on, että jonkun on kirjoitettava myös niistä ressukoista, jotka myyvät itsensä halvasta.

…” Auto lipui hitaasti ohi, ja Hannele katsoi läheltä sivuikkunan lasin läpi mutta katsoi vain niin kuin katsoisi vierasta”…

Jouko Varonen

SARV:n jäsen