Heinänkorsi suussa ja liipasinsormi herkkänä
Muutama muuttuva tekijä Vapaudenpatsaan tiellä
Lucky Luke, Cowboy Pariisissa, Egmont Kustannus 2019
Sehän on selvää, että Lännen kuuluisinta cowboyta tarvitaan kuljettamaan Vapauden patsasta Ranskasta Yhdysvaltoihin. Ja matkalla on monia vaaroja. Patsaan suunnittelija ja toteuttaja Auguste Bartholdi aiotaan alkajaisiksi skalpeerata. Ja muitakin pahiksia riittää.
Onneksi Lucky on varjoaan nopeampi vetäjä ja ampuu pahiksilta henkselit poikki. Housut kintuissa on vaikea olla noteerattava pahis.
Albumi on piirretty velho Morrisia mukaillen. Hän syntyi vuonna 1923 Belgiassa. Myös René Goscinnyllä, joka tunnetaan Asterix-yhteyksistään, on ollut hauskaa Lucky-käsikirjoitusten parissa.
Taas jälleen minut koukutti aito ja konstailematon huumori, jossa on tällä kertaa myös pariisilaisvaikutteita. Kas kun kuuluisa Vapauden patsas tehtiin oikeastikin Pariisissa ja kuljetettiin meriteitse Amerikkaan.
Loppuidylli on tietysti taas kerran paikallaan, joten albumi saa myös nuoret ja jopa lapset hihittelemään. Nuortenkirjailijana muistan ajat, jolloin vaadittiin lastenkirjoihin aina loppuidylliä, ettei lasten haavoittumaton oikeudentaju saisi säröä.
Että mitä? Upeista upein Lucky-seikkailu oli käsissäni ja tätä kirjoittelen jo pikkutunneilla, kun albumi vaati kuvallisine jippoineen useamman luku-/katselukerran. Mutta eipä hätää.
Oletettavasti, kun nukahdan onnelliseen uneen, ratsastaa lännen kuuluisin revolverisankari heinä suussa keskeyttämään unissani temmeltävien pahisten riehan. Albumissa ennakoidaan myös Eiffelin tornin syntyä, mutta niin hyvä asiantuntija en ole, että olisiko tekijäpari jo ennättänyt tarttua makoisaan ideaan.
Jouko Varonen