Pahiksilta henkselit poikki
Lucky Luke on rehtiä huumoriviihdettä
Lucky Luke, Kummitustalo, piirrokset Morris ja Michel Janvier, väritys V. Léonardo, Egmont Kustannus
Kummitustalo- juttu, kertoo Luckysta kumppaneineen ja pahis-kiinteistövälittäjästä, joka myy samaa kartanoa kerta toisensa jälkeen ja ostaa sen kohta pois mitättömällä rahalla. Niinpä vanha rouva, jolla on lemmikkilapsinaan tonnin painoisia biisoneita, ostaa kieroilijalta kartanon, joka saa paatuneet lännenmiehetkin tekemään ristinmerkkejä ja kalpenemaan kauhusta. Kas kun talossa kummittelee. Varjoaan nopeampi vetäjä Lucky on onneksi selvinnyt pahemmistakin paikoista.
Ennustus-jutussa marssitetaan estradille Daltonin veljekset. Lemmenkivuissaan marinoituva pankinjohtaja turvautuu tutuntuntuisen ennustajaeukon neuvoihin ja pankkikin tulee ryöstetyksi vaikka setelit on ovelasti piilotettu pahvilaatikkoon eikä daltoneiden räjäyttämään kassakaappiin.
Jutussa Patsas, suunnitellaan kalliomonumenttia Ranchinomistaja Mc Allisterille. Loppuylläri on melkoinen ja saa narsistisen Allisterin vauvamaisiin primitiivireaktioihin.
Mukana on vielä tukkikourun rakentajan painajaisia jutussa Kouru. Kas kun pahikset haluavat saada metsänomistajien puut pilkkahintaan ja kouru on sen takia tuhottava.
Lucky Luken kavereita ovat juonikas heppa Jolly Jumper ja tyhmäksikin mainittu vekkuli koira Rantanplan. Kestokonnat, Daltonin veljekset, ovat saaneet esikuvansa todellisista Daltoneista, jotka olivat melkoisia veijareita. Disney-vaikutuksia on mukana näissä seikkailuissa ja tietysti myös vivahteita Asterixeista, koska René Goscinny oli tarinoiden kestokirjoittaja. Morris aloitti Lucky Luken piirtämisen ja kirjoittamisen, joskin myöhemmin piirtäjäksi ilmaantui ranskalainen taiteilija Achdé.
Että mitä? Rentoa ja harmitonta huumorisarjakuvaa, josta ei voi olla pitämättä. Luckyssä on paljon sekä antisankaria, että aina voittoisaa pahisten kurmuttajaa. Yksityiskohtiakin riittää ja tilannekomikkaa piirroksissa.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen