Lucky Luke, Luvattu Maa, Egmont kustannus

Rattoisaa luettavaa hyvällä huumorilla

Lucky Luken uudet seikkailut

Lucky Luke: Luvattu maa, Egmont kustannus

Näyttääpä siltä, että Lucky Luke on todella onnekas kaveri. Nyt hän saa cowboy-ystävältään tehtäväksi johdattaa juutalaisperhe Montanaan halki vaarallisten seutujen. Matkalla tulee monenmoista vastoinkäymistä, mutta eivätpä juutalaisetkaan ole ihan hmoilasia. Heillä on lisäksi hitonmoisen hyvä tuuri. Vihamielisistä inkkareistakin tulee heidän ystäviään ja vuoristossa väijyvät eivät saa millään osumaan, kun pitäisi nitistää Lucky ja hänen suojattinsa. No joskus Lucky joutuu auttelemaan ja ampumaan rivollit mäsäksi pahiksien käsistä juuri ratkaisevalla hetkellä.

Lucky Lukea piirsi kirjoitti alunperin belgialainen Morris ( Maurice de Bevere). Seikkailut sijoittuvat villiin länteen. Myöhemmin kirjoittajana toimi pitkään René Goscinny, joka tunnetaan myös Asterix albumien käsikirjoittajana. Nykyisin Lucky Lukea piirtää ranskalainen taiteilija Achdé.

Lucky on positiivinen ja onnekas cowboysankari, joka ei  (nykyisin) surmaa vastustajiaan, vaan ampuu näiltä aseet käsistä tai rikkoo ne luodilla. Joskus tarkkakätinen Lucky ampuu pahiksilta henkselit poikki, niin että heiltä valahtavat housut nilkkoihin. Nimensä mukaisesti Lukella on aina onni matkassa.

Naureskelin sarjakuvan hulvattomalle huumorille, jossa saavat rivien välissä myös osallistuvan tai kritisoivan piikin niin juutalaiset kuin intiaanit tai tyhmääkin tyhmemmät pahikset. Myös antisankarin piirteitä ilmenee päähenkilössä.

Kirjan efektiivinen kuvitus on laatutyötä, joten tunnelma on aito. Sarjis sopii hyvin myös lapsille, joskin lapsenmieliset aikuiset tietysti haluavat ahmia albumin ensin vanhemman oikeudella.

Kuvien taustoissa ei ole liikaa yksityiskohtia. Joskus se merkitsee myös selkeyttä kuvakielessä, joskus tietysti myös vähän karsii kokonaisuuden kertovuutta.

Sympatiat ovat tässä jutussa selvästi paitsi hyväntahtoisen ja hermostumattoman Luckyn, myös tavoilleen uskollisen juutalaisperheen puolella. Tiukan paikan tullen he ovat aina juonessa mukana ja selviytyvät pahoistakin paikoista hyvällä onnella ja huumorilla.

Jouko Varonen

(SARV:n jäsen)