Luonnon supermarket, readme.fi – kustannus

Luomuruokaa luonnosta

Upea kokkauskirja

Juha Jormanainen: Luonnon supermarket, kala-riista-marjat-sienet, readme.fi 2018

Savolaista kalakukkoa, itämaista ahvenkeittoa, kylmäsavuleipäkakkua, gratinoituja vihersimpukoita, roimaa rosvopaistia, sorsaa, kurpitsaa ja punasipulia, hirvipullia tomaattikastikkeessa, peltopyytä ja shamppanjaa, paahdettua valkosuklaata ja korpihilloja, teerenrintaa ja keltajuurta, lohipastramia, lähdevettä, ruudbergin pihviä riistasta…

Kirjassahan on monipuolisia ruokaohjeita, vaikka luulin ulkoasun perusteella, että se on kokonaan toisenlainen luontokirja.

Itse olen vaatimattomampi kokkausten suhteen. Kirjolohi miedosti suolattuna ja pannulla paistettuna riittää makuelämykseksi, kun mukana on vielä pussijauheesta tehtyä perunamuussia ja itse kerättyjä puolukoita.

Toki omakin pakasteeni pullottaa syksyllä luonnon antimista. Hirvenliha on harvojen herkkua, ei minun,  koska en kuulu ajomiehiin, enkä hirvenkaatajiin, eikä ystäväpiirissäkään ole tämän alan ihmisiä. Poronkäristystä on tullut tehtyä ja muisteltua myös nuoruuden taimenreissuja käsivarren puroille ja järville. Silloin tulee mieleen nuotiolla laattakivillä loimutettu aito tammukka ja suolta napsitua hillat jälkiruokana.

Nykyisin metsämarjojen ja metsän ”annin” poimijoita on entistä vähemmän. En ole nähnyt niissä puuhissa juurikaan nuorisoa. Markkinoilla puuhastelevat nykyisin thaimaalaiset markkinamiehet, joiden työntekijät on tuotu rosvopoimureineen kaukaa idästä.

Kirja on hyvä ja hyödyllinen. Vähän siinä on taipumusta keskittyä ns. gourmet-hienouksiin. Itse olen tottunut tekemään vähällä vaivalla, uunissa ja pannulla, ellei tuoreeltaan, luonnon antimista maistuvaa syötävää. Ruokalajien mainiot kuvat ja reseptit, sekä valmistusohjeet auttavat kyllä lukijaa kokkauksen saloihin.

Jouko Varonen