Luovan kirjoittajan työkirja

Hienoja pikaelämänkertoja

Todellinen ideapankki

John Gillard: Luovan kirjoittajan työkirja, Art House 2017

Luova kirjoittaminen on henkilökohtainen asia. Moni kuuluksikin tullut kirjailija on ollut uskollinen vain itselleen ja jälkipolvet ovat löytäneet satoja tulkintoja heidän tuotannolleen. Tämä kirja sisältää parin sivun tiivistelmiä sellaisista kirjallisista guruista kuten Kafkasta, Hemingwaysta, Faulknerista, Nabokovista, Vonnegutista, Woolfista, Joycesta, Murakamista, jne…

Mukana kirjassa on sormiharjoituksia ja aika paljon tyhjää viivoitettua tilaa kirjan lukijan omille tuotoksille. Niinpä kirjoittajaa kehotetaan harjoittelemaan sisäistä monologia, kuten Joyce, tekemään kuvauksia perheenjäsenistään, kirjoittamaan päiväkirjaa kuten Wirginia Woolf, keksimään erinomaisia aloituksia, kuten Kafka, kehittämään omaperäistä äänta Faulknerin malliin, loihtimaan kuusisanainen tarina, kuten Hemingway: ” Myytävänä: vauvan kengät, ei käytetty kertaakaan.”

Suosittelen kirjaa esim. kirjoituspiirien vetäjälle. Siitä löytyy jopa 70 sormiharjoitusta, joita voi varioida omin maustein. Paras tapa lienee kuitenkin käyttää tämäntyylisessä työssä omaa mielikuvitustaan apuna. Kirja oli itselleni herkullinen lukupaketti ja suorastaan ahmin nämä pienoiselämänkerrat kirjallisilta suosikeiltani. Kirjoittaminen lienee kuitenkin jokaiselle haaste, joka on otettava vastaan omilla edellytyksillä. Kaikista ei tule bestselleristiä, mutta oma näkökantani on, että jokainen kirjallinen tuote on omalla tavallaan tärkeä, vaikka se olisi ihan tavallinen ”herrojen kanssa marjassa” – tarina. Lukuisia kirjoittajapiirejä vetäessäni huomasin, että teksti on aina arvokas ja sisältää piilomerkityksiä, joita voi vain aavistella.

Erityisesti pidin lasten ja nuorten teksteistä ja niinpä minulla oli opettajan työssäni tapana antaa a4 – kokoinen vihko jokaiselle oppilaalle. Vihkossa oli sekä  piirrossivuja, että viivoitettuja. Niinpä ne täyttyivät ”jutuista” ja piirroksista jotka olivat suoranaisia aarteita. Tämä kirja on hyvä ja hyödyllinen. Se voi johdatella kirjoittajaa suuntaamaan tyyliään ja inspiroida kokeilemaan omia luovuuden taitojaan.

Jouko Varonen

 

Vastaa