Maailma raollaan, Tammi-kustannus

Vaikuttavia tekstejä nuorilta

Hieno antologia

Maailma raollaan, nuorten pienoisnovelleja, Tammi-kustannus

Upeaa antologiaa lukiessa tulivat mieleen ne ajat, kun nuorukaisena kirjoittelin aitan vintillä runoja sateen ropistessa pärekattoon ja ruisrääkän virittäessä viljapellossa loppumatonta virttään: krrreeek krrreeek       krrreeek krrreeek…

Tuli paettua karua maaseutuelämää opettajan oppiin ja tietysti sain kehuja kirjoituksistani lehtoreilta. Jossakin vaiheessa istuin viisaiden gurujen neuvottavana. Kuljin tietäni. Minusta tuli mm. nuortenkirjailija, ei mikään verbaalitaituri, mutta elämän, ihmisten ja juttujen rakastaja.

Että mitä? Nämä nuorten kirjoitukset menevät asiaan. Ministerien kapulakieliset viisaudet tai opetussuunnitelmien kuivat visiot eivät ole mitään näiden rinnalla. Mukana on melkoinen kirjo valikoituja juttuja ja kun luin kymmenen voittajajuttua, päätin, että kirjan luen vielä kannesta kanteen.

Nuorten kirjoitukset ovat ammentaneet myös tyylillisiä seikkoja ja uudisilmauksia kirjoittajakoulutuksen kautta, niin luulisin. Itse painotin nuorille kouluttaessani useita ryhmiä kirjoituksen ja kirjoittajatyön saloihin, että kirjoittaminen on elämäntapa. Pitää rakastaa monenlaisia ihmisiä, hakeutua sellaisiin paikkoihin, joissa kuulee juttuja, lukea paljon ja omaksua oma tyylinsä.

Nämä kirjoitukset ovat todella mainio esimerkki siitä, että nuoressa polvessa on ja tulee olemaan vahvoja ja ilmaisuvoimaisia kirjoittajia. Nyky-yhteiskunnan nuiva suhtautuminen nuoriin purkautuu näissä jutuissa tuoreesti esille.

Reetta Auvinen kertoo koruttoman tarinan syrjitystä maahanmuuttajanuoresta. Alex Barriére luotaa Marco Polon ja hänen lapsensa keskusteluita. Ilona Böök sanoo totuuden kouluelämästä nuorten silmin. Meiju Forsbacka loihtii eteen tunnelmia luentosalista. Eero Karisalmi kirjoittaa surullisen tarinan yksin jääneestä miehestä ja tyttärestä, jne…

Tällaista ”kirjoittajakoulutusta” tarvitaan. Siitä kiitos myös NVL:lle jonka piirissä sain omiakin runojani julki nuorukaisena. Nuorelle, jonka juttu pääsee ”isolle kustantajalle” voi kokemus merkitä ponnauhduslautaa suurempiin saavutuksiin. Raati on tehnyt hyvää työtä.

Jouko Varonen