Maailman paras Mikki-Hiiri, Sanoma Media Finland

Mikki Hiiri, naperosta aikuisikään

Upea Mikki-kavalkadi

Maailman paras Mikki Hiiri, Sanoma Media Finland 2018

Mikki Hiiri oli 90 vuotta sitten rasavilli Mikki-vekara. Siitä hän kehittyi oivallisten piirtäjien ja tekstintekijöiden avulla aikuiseksi vaarojen ystäväksi, joka tietysti, kuten aiheeseen sopii, selvisi aina pahiksista voitolle.

Kun Mikki ystävineen voitti kolmen miljoonan potin arpajaisissa, oltiin aluksi niin säästäväisiä. Kohta kuitenkin tehtiin remppaa ylelliseen kotiin ja Hessukin ajeli viimeistä huutoa olevalla urheiluautollaan. Mutta kaiken kukkuraksi Mikistä tehtiin kuningas. Floyd Gottfredson ( 1908 – 1986) osasi tästä aiheesta tehdä oikein kutkuttavan seikkailun. Kun tarpeeksi pitkälle edetään, tarvitsee kuningas varjo-mikin ja niinpä Minnillekin tulee vaikeuksia selvittää milloin on kysymyksessä oikea Mikki.

Paul Murry ( 1911-1989) ja käsikirjoittaja Carl Fallberg taas keksivät tarinan, jossa Mikki ja Hessu tekevät aikamatkan varhaiskeskiajan Englantiin. Tietysti joudutaan tekemisiin maineikkaan viikingin Rollo Punaisen kanssa. Kun Mikin seikkailuista on kysymys, niin Rollokin saa kokea kantapään kautta, miten ryöstäjille voi käydä.

Romano Scarpan (1927-2005) tarinassa on taas salapoliisijutun aineksia. Ketkunperän painotaloon tehdään ratsia ja poliisit ovat varmoja, että sieltä paljastuu laiton setelinväärennysbisnes. Poliisimestari Sisukin on ilmestynyt kuvioihin ja tietysti yllätys on suuri, kun viattomat työntekijät esittelevätkin viimeisimmän painotyönsä, poliisien syysjuhlan julisteen.

Kirja on täynnänsä, entistä selkeämpiä Mikki-seikkailuja. Joskus painojälki on ollut Mikki-kirjoissa vähemmän lukijaystävällistä. Mikki lienee monelle se ainut ja oikea sarjakuvasankari Disneyn tuotannossa. Niinpä sota-aikana Mikki osallistui myös rankkoihin aihelmiin, niin kuin ajan henkeen sopi. Mikki on näidenkin juttujen mukaan muuntautumiskykyinen. Kahta hän ei kuitenkaan vaihda, Hessua ja Minniä.

Jouko Varonen