Maamme taulu

Solidaarisuutta suomalaiset!

Kuvia ja tekstejä Suomesta

Juha Metso/ Mika Rokka/ Ville Vanhala: Maamme taulu, kuvia, sanoja ja ihmisiä 100 – vuotiaasta Suomesta, Docendo kustannus 2017

Tutustuin Juha Metson kameratyöskentelyyn taannoisessa näyttelyssä Lappeenrannan taidemuseossa. Hänen tyylinsä on löytää vaikuttavia kuvakulmia, tilanteita ja ihmisiä, jotka hän kuvaa taidolla. Tässä kirjassa päästään tanssilavalta mielenoosoitukseen ja sukupuoliaktista uimarantaleikkeihin vain pari kuvasisältöä mainitakseni. Metso on kuvaajana samantyylinen kuin vaikkapa finlndiapalkittu runoilija Arto Melleri tai taiturimainen sanaseppo Pentti Saarikoski aikanaan. Hän osaa panna itsensä likoon taiteessaan. Hän ei kaihda elämän rumiakaan sisältöjä tai erotiikkaa. Toisaalta Mika Rokan luontokuvat ovat myös sisällökkäitä ja silmää hiveleviä. Itse luontokuvaajana arvostin Rokan kameratyöskentelyä ehkä enemmänkin kuin paikoin irvokkaan Metson. Rokan kuvissa on ammattilaisen tallentamaa herkkyyttä ja teknistä osaamista.

Kirjan tekstiosuus on ”siepattu” julkkisten tai tavallisten kansalaisten suusta. Ehkä olisin kaivannut enemmänkin ”mattimeikäläisen” näkökulmia. Li Andesson tuumii: ”Yhteiskunta, jossa varallisuus keskittyy yhä harvempien käsiin, ei ole pitkällä aikavälillä kestävä.” Pentti Linkola jurnuttaa: En osaa nimetä yhtään asiaa, minkä olisimme tehneet oikein. Mitä enemmän elintaso nousee, sitä enemmän kuormitamme maata ja sitä nopeammin elämä kuten me sen ymmärrämme loppuu.” Heikki Hursti löytää myös vähävaraisuuden edut: ”Vähävaraiset voivat olla elämäänsä tyytyväisempiä kuin heitä nenäänsä pitkin katsovat rikkaat, jotka joutuvat huolehtimaan varoistaan, mutta toisaalta – vielä vuosikymmen sitten Helsingin ruokajonoissa oli 300 ihmistä, nyt heitä on 3000.”

Pidin kirjasta. Se on tehty helppolukuiseen muotoon ja kuvat todella kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Pistin kirjan siihen hyllyyn, jossa on muitakin 100 – vuotiaan Suomen kunniaksi tehtyjä kirjoja. Näyttää siltä, että eriarvoisuus vain lisääntyy sitä mukaa kuin Suomen tilanne taloudessa paranee. Joku pistää pahan sanan maahanmuuttajista, toinen ahdistuu työttömien jahtaamisesta, kolmas, kuten sotaveteraani Hannes Hynönen on vain yksinkertaisesti iloinen kotimaasta ja tyytyväinen elämäänsä.

Jouko Varonen