Maanalainen maailma, Carl Barks

Carl Barksin älynväläyksiä

Maanalaisesta kansasta ilkeään naapuriin

Wald Disney: Aku Ankka, Maanalainen maailma, Carl Barksin parhaat sarjat, Sanoma Media Finland Oy 2018

Lähes koko Ankkalinna-idea henkilöineen on piirtäjä-ideoija Car Barksin (1901-2000) työn ansiota. Tällä kertaa esitellään taas lehdestä toiseen jatkuneita ”jatkokertomuksia”, joiden jännite imaisi nuoren lukijan tyystin mukaansa. Itse muistan odottaneeni uutta Aku Ankka – lehteä kuin kuuta nousevaa, ja kun kävin sen hakemassa kauppapostista niin tietysti suurempi kauppa-apulaispoika halusi lukea sen ensin, ennen kuin antoi postin minulle. Mikäpä siinä auttoi kuin odottaa.

Kirja Maanalainen maailma alkaa todella mielikuvitusrikkaalla jutulla maanalaisesta maailmasta, jossa pallomaiset asukkaat järjestelevät maanjäristyksiä. Nyt on vuorossa todellinen jysäys Ankkalinnaan ja tietysti Roope-Ankan rahasäiliö on vaarassa kadota maan alle, teille tietymättömille. Kertomus on huippuhieno Barksin luomisvoiman osoitus uusine henkilöineen ja maailmoineen.

Myös jutussa, joka kertoo ikävän naapurin halusta napata Aku Ankan kittipurkki on melkoista menoa. Akun yritykset saada purkki tai kostaa miehelle nousevat tietysti mielikuvituksellisiin mittasuhteisiin.

Iines Ankka osoittautuu todella hienouksiin höpsähtäneeksi pikkusarjiksessa, mutta mahtavan hattuluomuksen säästettyään joutuu naurunalaiseksi.

Akun veljenpojat tarvitsevat vitosen leikkikenttäkeräykseen, mutta sitä näyttää olevan turha pyydellä Roopelta, varsinkin kun kuiva kesä on kutistanut seteleitä niin, että rahasäiliön pinta on laskenut huolestuttavasti. Jutun jatkuessa ja Roopen yrittäessä turvottaa rahoja höyrykikalla tulee vaikeuksia. Roope joutuu hermolepoon maaseudun rauhaan. Mutta siellä oleva kultajoki tulvii kultaa vain jos kohtaa pyyteetöntä hyväntekeväisyyttä.

Kirjan tarinoiden seurassa vietin taas iltapuhteen lapsuuteni elämysten seurassa. Wanhat kunnon barksit pesevät mennen tullen pokkareiden modernin tyylin. Onneksi se kaupan amisviiksinen apulainen postisäkkeineen ei tällä kertaa ollut kiusaamassa minua vaan sain nauttia elämyksistä täysin rinnoin.

Jouko Varonen