Maaseutumarkkinat Lappeenrannan torilla

Markkinahuumaa Lappeenrannassa

Maaseudun antia ja vähän muutakin

Lappeenrannan kaupungin keskustori oli täyttynyt myyntikojuista syyskuun alun maaseutumarkkinoilla. Maaseudun antia oli aina auringonkukista pellavaan ja karhunlihasta pärekoreihin. Mikäpä siinä oli patikoidessa kojujen välissä, kun sääkin suosi eikä pahoja kumurapilviä näkynyt taivaalla.

Slava Mostovoi on kotoisin Venäjän Karjalasta ja hänen firmansa myyntituotteisiin kuuluivat puu- ja tuohituotteet, päre- ja pajukorit, lahjat ja muistoesineet. Mieshän kertoili tulleensa Lappeenrantaan parikymmentä vuotta sitten ja juurtuneensa tänne yrittäjäksi.

Marja Metsävuoren ”Saviruukun” tuotteita ovat suurelta osin savikukot, -astiat ja koriste-esineet. Palkitun yrittäjän repertuaariin kuuluu myös tarjota lapsille mahdollisuus savimaalaukseen. Omassa ateljeessaan Tanissa hän opastaa myös dreijausta ja saviesineiden tekoa. Sinne lapsiryhmätkin ovat tervetulleita.

 

 

Juha Pohjonen esitteli kauniita kukkakimppuja ja hintakaan ei ollut kovin raskas, kun viidellä eurolla sai kaksi kimppua oppineiden kukkia ja muita värikkäitä kukkasia.

Hämäläisen tilan tuotteita oli myös saatavilla ja koko perhe oli myyntipuuhissa. Seija Hämäläinen tuumi, että tilalle otetaan myös lapsiryhmiä tutustumaan eläimiin ja maalaistalon miljöisiin.

Raija Palviainen oli käynyt mm. kantarelliapajilla ja torilla kävellessä huomasin, että sateiset päivät ovat lisänneet sienisaaliita.

Pekka ja Jiri Hiitolan pöydällä loistelivat kauniit pellavakimput. Muistuivat ihan mieleen lapsuuden ajat, jolloin pellavaloukku oli käytössä ja pellavia liotettiin niin että lopulta niistä saatiin kestävää lankaa.

Tiina Saalasti ja Sini Inkilä Savitaipaleelta olivat koonneet pöydälleen käsitöitä possuista nallekarhuihin ja pingviineistä pupujusseihin.

Olavi Tuokko ja Severi Tuokko antoivat maistiaisia karhunlihasta, joka olikin kuvaajalle ensimmäinen kokemus.

Eila M. Perilä Miehikkälästä oli suunnitellut ja kutonut kauniita liinoja ja seinävaatteita.

Korutaiteilija Raimo Kapiainen näytti olevan markkinavieraiden mieleen ja hänen korujaan ei kaupoista saa, koska ne ovat omaa käsityötä ja designiä.

Riia Laitinen oli myös mukana markkinoilla Karoliina-kynttilöineen ja kansaa riitti  myyntipöydän ympärillä. Syksy on varmaa kynttilöiden myyntisesonkiaikaa.

Markkinoilla vilahti kaksituntinen ja kassikin täyttyi ostoksista. Aurinko paisteli kivasti ja kun kaupunki tarjosi kaksituntisen ilmaista parkkiaikaa, niin ei ollut mitään hätää autolle. Maaseutumarkkinaperinne elää Lappeenrannan seudulla kukoistustaan ja syksyisin kansa rientää sankoin joukoin hakemaan tuotteita leivonnaisista kynttilöihin ja lihasäilykkeistä käristemakkaroihin, sekä kukkakimppuihin.

Jouko Varonen

Vastaa