Maijan ruokavuodet, Docendo 2018

Maijan mainio kirja

Usein selviää pienellä ruokalaskulla

Maija Silvennoinen: Maijan ruokavuodet, Docendo 2018

Olen syntyisin maalta Saarijärveltä. Lähiruuan maun sain jo äidinmaidossa. Olen aina tiennyt, että minusta tulee kokki. Se ei ole ollut hetkeäkään epäselvää. Äitini oli pitokokki, ja mummoni hoiti meitä lapsia. Katselin ja haistelin ihania tuoksuja mummon jaloissa ja sylissä, kun hän hääri hellan ääressä. Se antoi uskoa, että nainenkin voi pärjätä.”

Olen seuraillit Maija Silvennoisen kokinuraa kirjoista ja televisiosta. Hyvin ovat vilisseet upeat ruuat silmieni edessä, mutta tartuntaa moisiin hommiin en saanut, vaikka kyllä joskus kävi mielessä. Kunnes pari vuotta sitten päätin autella vaimoa ja opetella kotiruuan tekemisen kauppatorin parhaista perunoista ja kasviksista, kauppahallin tuoreista kaloista, lähikaupan edullisista kanaviillokeista jne…

Painoni putosi järkevällä ruuanlaitolla ja pienillä annoksilla kahdessa vudessa 104:stä kilosta 77:mään kiloon mikä on ihannepainoni tietämissä. Ja todella nautin ruuista ja ruuan valmistuksesta.

Silvennoinen kertoo jo nuorena huomanneensa, että ruokaostoksissa selviää vähilläkin rahoilla, kun ostaa järkevästi ja vain sen päivän tarpeen. Turha tehdä ruokia jääkaappiin lojumaan kun kauppa on lähellä. Maalla se voi olla eri asia.

Me selvisimme aina pienellä kauppakassilla. Lihojen ja kalan ohessa syötiin omien peltojen juureksia, kaalia ja sipulia ympäri vuoden. Marjat ja sienet säilöttiin talven varalle. Myös jauhot olivat omasta takaa.”

Silvennoinen opastaa viilin makuihin, talkkunan syönnin ihanuutta, puolukkaisen marjapöperön tekoa, kalahyytelön valmistusta, nokkoskeiton työstämistä vähällä vaivalla, maistuvan madekeiton saloja, hyljeksittyjen verilettujen mahdollisuutta, silakkalaatikon laatimista jne…

Kun ohjeissa mennää lähemmäs nykypäivän huippukokin vaatimuksia, tulevat mukaan hunnutetut kylmäsavulohileivät, mesiangervojäätelöt, porkkana-limecupcaket, marokkolaiset kasvistaginet, jne…

Kerrassaan mainio kirja, joka antaa mahdollisuuden aivan tavalliselle kotikokillekin. Kuvaajalle makuhermoja kutkuttavista kuvista erityisplussat.

Jouko Varonen