Maisemat puhuvat, Aura Koivisto & Risto Sauso

Aura Koiviston exodus

Luontokirja minun mieleen

Aura Koivisto & Risto Sauso: Maisemat puhuvat, Nordbooks

Aura Koivisto oli helsinkiläistyttö, kuulun luontomiehen Ilkka Koiviston tytär. Hän muutti asumaan Pohjois-Karjalaan etsiessään luontoidylliä elämänkumppaninsa, luontokuvaaja Risto Sauson kanssa. Nyt heistä tuntuu siltä, että joka paikassa on rakennettu ja tehty metsätöitä, niin että uutta idylliä pitää lähteä etsimään, jopa Norjasta asti. Käydään läpi Länsi-Suomi ja Itä-Suomi, Norjan kalasatamat, jne… . Kuvataan mitä mieleen juohtuu, etupäässä luontoa. Aura kirjoittelee päiväkirjanomaista tekstiä, joka tietysti löytää kustantajan, joka tietää kirjailijan taustat.

Tietty ulkopuolisuuden tunne on kyllä kehittynyt. Vai onko se ollut aina? Ehkä ulkopuolisuus on osa meitä, ja sen vuoksi olemme voineet tulla ja mennä. Kun niitä juuria ei ole. Kertooko se myös tunteiden, kiintymisen kyvyn ja ihmissuhteiden pinnallisuudesta?” ….

Olen samaa mieltä Auran ja Riston tilanteesta. Nyky-yhteiskunnassa kehittyy helposti ilmiö, että on pettynyt kaikkeen, politiikkaan, luonnonsuojeluun, sosiaalisen kanssakäymisen pinnallisuuteen.

Kirja on yksinkertainen ja hyvä. Teksti on tavallista päiväkirjatekstiä ja kuvat eivät mitään huippuotoksia. Kirjassa kaksi ihmistä haluaa taas uuden pesäpaikan, kun P-Karjala huskyajeluineen ja susirajan pakkasyön tähtitaivaineen ei enää kiinnosta. Itsekin läksin sieltä niin pian kuin kynnelle kykenin ja löysin paikkani kaupungista, jota kehä-kolmosen sisällä ei pidetä edes kaupunkina, mutta jossa on maaseutu lähellä ja luontokuvaajalle yllin kyllin luontopaikkoja, jos niistä on kiinnostunut, niin kuin olen.

Kyse lienee siitä maailmaa syleilevästä tunteesta, joka ei tyydy vähään. Pitää olla luonto ympärillä, koskematon luonto, ”aarteineen”. Kirja on kivasti kirjoitettu, ja yleisilmeeltään vaatimaton kannanotto luonnon puolesta. Itse antaisin Auralle ja kumppanille neuvon, että ei  tarvita suuria erämaita. Kuulu luontokuvaaja tuumi minulle, että oma puutarha ja mm. sen makromaailmat ovat hänelle yhtä tärkeitä kuin suuret erämaat.

Jouko Varonen